På vår reseblogg får du följa en barnfamilj från Vaxholm. Det planeras och funderas, såväl storstäder, äventyr som charter finns på agendan. Familjen består av Edith, Emil och Camilla. Edith får anses vara huvudpersonen - född i januari 2017.

This blog gives you a glimpse of family life in Vaxholm. Living in the heart of the Stockholm archipelago we enjoy to travel; near and far. The family consist of the father (Emil), the mother (Camilla) and Edith - born in January 2017.

Israel med barn - Budget och packning

Israel med barn - Budget och packning

2018-01-07 -- 2018-01-16
Två vuxna, Edith snart ett år.

Inför resan till Israel siktade vi på att ha med oss ett incheckat bagage, Ediths resvagn (Babyzen YoYo+ som går som handbagage), Ediths lilla Fjällräven-ryggsäck, en Haglöfs Corker och en strandbag. Ett incheckat och fyra handbagage alltså - men då går Ediths lilla ryggsäck ner i strandbagen om det kinkas vid ombordstigningen.

Vi hade bokat flyg, boende och resa t.o.r Arlanda hemifrån. Vi visste att det inte skulle vara ett billigt land att semestra i, men matkostnaderna chockade oss ändå lite. Kanske hade vi otur och hamnade på dyra ställen? Men jag tror inte det, vi varierade oss mellan spontana inhopp på både finare och enklare ställen, såväl som Tripadvisors och guidebokens tips.

Kostnader

Israel 2018

Resa och boende: 15318:-
- Door to gate tur och retur, delad bil, 959:-
- Norwegian direktflyg Arlanda - Tel Aviv, två vuxna och ett spädbarn, 4748:- 
- Lägenhetshotell i Jerusalem fem nätter, Check In Jerusalem, 5384:-
- Hotell i Tel Aviv fyra nätter, Dizengoff Avenue Boutique Hotel, 4227:-

Kringkostnader: 840:-
- Vaccination Hepatit A och mässlingen för Edith, 840:-

Mat, inträden och kollektivtrafik: 10637:-
Här ingår resor inom städerna, resa till och från flygplatsen i Israel och resa från Jerusalem till Tel Aviv. Det enda som kostade inträde av de ställen vi besökte var Israels museum, 50 shekel per vuxen. Här ingår också lite shopping, ett par klädesplagg till Edith för sommaren och så.

Det var väldigt prisvärt att resa med kollektivtrafik, inom Jerusalem och Tel Aviv kostade en enkelbiljett för vuxen 5.99 shekel och från Jerusalem till Tel Aviv betalade vi 16 shekel per vuxen. Taxi ska också vara billigt i jämförelse med Sverige, men vi testade inte eftersom vi inte hittade någon bil med barnstol.

Shopping ligger på ungefär samma prisnivå som hemma. I Tel Aviv kan man däremot hitta ett stort utbud av inhemska designers med egna butiker, utbudet av spännande kläder längs Dizengoff street är väldigt stort! Stilmässigt vad gäller inredning, leksaker och så är det mycket som känns igen från hemma.

Det vi reagerade på var framförallt matkostnaderna. Vi hade lite svårt att hitta bra frukost att ordna med hemma i lägenheten i Jerusalem så därför åt vi frukost ute i princip alla dagar. Flera av frukostarna hamnade på över 300:- för vår familj och det är vi lite ovana vid - men väldigt gott var det och man stod sig länge! Den billigaste måltid vi åt bestod av väldigt god hummus med två pitabröd, till lunch. Det kostade 28 shekel. Det dyraste (645:-) var middagen på skaldjursrestaurangen Goosha i Tel Aviv - men så var det också oerhört gott! Frukt, grönsaker och småkakor/bullar var både godare och billigare än hemma - mycket sådant blev det förstås!

Packningen

 Vi föredrar att vara ganska bekväma när vi reser med Edith och har med blöjor, våtservetter osv hemifrån för att slippa börja jaga det på plats om vi bor långt från apotek/supermarket. Det gör ju att nästan en tredjedel av väskan fylls av just blöjor, välling och andra liknande tillbehör vilket onekligen försvårar packningen lite. Men, eftersom vi hade en tvättmaskin i lägenheten i Jerusalem tänkte vi att vi skulle satsa på lite färre ombyten oavsett så vi fick ner allt i en väska.

Det vi kan konstatera är dock att det fortfarande inte skadar att packa ner den där extra bodyn och byxorna till Edith, kräknigarna är nästan obefintliga nuförtiden men det spills ju en del. Vi kan också konstatera att Jerusalem och Tel Aviv inte är funktionsklädernas städer. Jag var tämligen ensam i mina Lundhags första dagen i Jerusalem och kände mig lite för ute för att använda dem något mer. Regnjacka var väldigt bra så här års, liksom bekväma skor att gå i förstås. 

Det vi kunde lämnat hemma var badkläder (vi var väldigt optimistiska, det var för kallt), Ediths överdragsbyxor (vi var lite för pessimistiska, det regnade aldrig så mycket) och ett antal böcker (vi hann inte läsa riktigt så mycket som vi tänkt).

Vid incheckningen vägdes vår väska till 22 kg men snällt nog fick den åka med utan tilläggskostnad. På vägen hem tog vi dock det säkra före det osäkra (Emil hade köpt ett par nya skor bland annat) och checkade in en extra bag vi hade med oss. I den lade vi all smutstvätt och bara den, smidigt vid hemkomsten att bara hälla över i tvättkorgen.

Rothchild Blvd. Tel Aviv.

Rothchild Blvd. Tel Aviv.

Sammanfattningsvis

Som nämnt blev det lite dyrare på plats än vi väntat oss, men samtidigt var det (framförallt i Tel Aviv) väldigt lätt att hitta god och mättande mat. Edith älskade allt hon smakade på - från hummus och vinbladsknyten till glass och choklad. Hotell går säkerligen att hitta till lägre pris, men knappast bättre lägen. Vi är allra nöjdast med vårt boende i Jerusalem, men läget i Tel Aviv var verkligen svårslaget. 

Direktflyg är såklart oerhört smidigt och oss passade flygtiderna bra. På sommarsäsongen flyger SAS också direkt till Israel, men då till Eilat. Med tanke på de korta avstånden är det dock enkelt att kombinera Eilat med såväl Jerusalem som Tel Aviv om man önskar! 

/ Camilla

Flashpacking - ett sätt att resa

Flashpacking - ett sätt att resa

Israel med barn - Yad Vashem, Jerusalem

Israel med barn - Yad Vashem, Jerusalem