På vår reseblogg får du följa en barnfamilj från Vaxholm. Det planeras och funderas, såväl storstäder, äventyr som charter finns på agendan. Familjen består av Edith, Emil och Camilla. Edith får anses vara huvudpersonen - född i januari 2017.

This blog gives you a glimpse of family life in Vaxholm. Living in the heart of the Stockholm archipelago we enjoy to travel; near and far. The family consist of the father (Emil), the mother (Camilla) and Edith - born in January 2017.

På charter med barn - Cala n' Bosch, Menorca

På charter med barn - Cala n' Bosch, Menorca

Ediths första flygresa gick sommaren 2017 till Menorca tillsammans med oss, farmor, farfar och faster. Ett lite försenat firande av 60-årsdag var det - knappt ett halvår efter den ursprungligt planerade resan som en höggravid mage ändrade på. Men sol, bad och tapas fick vi tillsammans, tillslut.

Vi reste med TUI och inför flygresan hade jag och Emil sett till att boka plats med lite mer benutrymme, för att kunna sprida ut oss lite vid behov. Trots flaska, filtar och mys tog det en stund att komma till ro på planet eftersom vi råkat hamnat mitt den löparbana som ett gäng lite större barn snabbt upprättade runt i planet för att springa av sig men tillslut vilade vi en stund allihop både på vägen dit och hem. Hemresan blev betydligt lugnare, kanske främst för att vi åkte mitt i natten.

Charter är ju smidigt på många sätt och vis - bussen väntar, inga problem att hitta. Och med undantag för min utflykt till Ciutadella (som jag kommer berätta mer om lite längre fram) höll vi oss denna resa i den lilla turistorten Cala n' Bosch. I Cala n' Bosch handlar det mesta om sol och bad, med snorkling och vattenlek. Finast snorkling tyckte Emil det var vid stranden San Xoriguer som låg en liten bit söderut, men vårt hotell Blue Star Tamariscos hade ändå ett väldigt bra läge tyckte vi. Nära den fina strandpromenaden som gjorde sig fint för tidiga morgonpromenader, superfin utsikt mot havet, någon minuts promenad till bad och en kort promenad till marinan med många restauranger. Jag och Emil hade ganska höga förväntningar på maten och de möttes väl inte helt med det mycket brittiska utbudet av mat. Bäst mat under veckan fick vi på Las Tapas, fin service också och stället kan absolut rekommenderas. Farmor, farfar och faster gjorde en lite längre utflykt och fick se lite mer men värmeböljan hindrade dessvärre vår lilla familj från gemensama utflykter.

Vacker kust!

Vacker kust!

De första dagarna var härligt avkopplande och flöt på med solstolshäng i skuggan, lite bad och ett par timmars siesta på rummet. Efter några dagar steg dock temperaturen och de sista dagarna  (när det var upp mot 40 grader varmt) protesterade Edith vilt så fort vi var utomhus - det var helt enkelt för varmt. Fem dagars resa hade nog varit perfekt för oss denna vändan, dels på grund av värmen men också för att vi då hunnit njuta av solen, hotellfrukosten och morgonpromenaderna men sedan längtade lite hem till krälvänligare fräschare golv och skönare sängar. Att Edith (och vi, ärligt talat) tyckte värmen var kämpig bidrog mycket till att vi nöjde oss med att planera för ett lite svalare vinterresmål denna vintern och inte Sydostasien som tidigare varit en tanke, även om tidsomställingen var det som avgjorde mest. 

Härliga mornar i skuggan

Härliga mornar i skuggan

Hotellet är värt en lite längre utläggning, inte främst för att det var så bra utan för att det faktiskt lämnade lite att önska på vissa plan. Personalen var trevlig och hjälpsam, på frukostbuffén fanns massor att välja på (även om det är bäst att vara där när de öppnar vid 8 - blir snabbt rörigt och lite ofräscht) och mycket var gott. Men, det här med charterföretagens egna klassificeringar av hotell. TUI har gett Blue Star Tamariscos (egentligen Grupotel Tamariscos) TTTT, fyra "stjärnor". Det innebär enligt TUI:s hemsida

TTTT God standard, över genomsnittet på resmålet.
— TUI

Hotellet själva utger sig på plats att ha ***. Eftersom detta hotell är det enda jag besökt i Cala n' Bosch kan jag förstås inte säga att bedömningen från TUI är fel, men många trasiga solstolar, fler hårstrån i handfatet efter städning än innan (och ostädad toalett vid ankomst...), slitna rum med oerhört obekväma sängar och kuddar... Jag hade helt enkelt förväntat mig en lite högre standard. Blue Star konceptet kändes inte heller helt implementerat, även om Bamse var där (mysigt) och poolområdena var fina. Såklart fanns också de vanliga "charterprolemen" med paxade solstolar etc, trots tydliga "regler" som ingen i personalen ser till att upprätthålla. Inte supersugen på ett till Blue Star så här i efterhand faktiskt.

Läget på vår lägenhet var dock toppen, i närheten av ena poolområdet och i marknivå vilket såklart var fint med småbarn. Egen terass, liten gräsmatta och fin utsikt längs med strandpromenaden. Lyx hade varit om vi haft egna solstolar där och kunnat vila utomhus tillsammans när Edith sov siesta!

Cala n' Bosch ikoniska fyr

Cala n' Bosch ikoniska fyr

Så, sammanfattningsvis. Blir det fler charterresor för oss? Ja. Det kommer det ju att bli. Det är ibland billigt, framförallt enkelt och smidigt. Men vi kommer nog inte att resa tillbaka just till Cala n' Bosch och reser vi tillbaka till Menorca blir det inte mitt i högsommaren - naturen på ön verkar har mycket fint att erbjuda som nog gör sig bättre i lite lägre temperaturer!

// Camilla

 

En oplanerad sommar - en utmaning

En oplanerad sommar - en utmaning

Door to gate - Flygbuss hemifrån till Arlanda

Door to gate - Flygbuss hemifrån till Arlanda