På vår reseblogg får du följa en barnfamilj från Vaxholm. Det planeras och funderas, såväl storstäder, äventyr som charter finns på agendan. Familjen består av Edith, Emil och Camilla. Edith får anses vara huvudpersonen - född i januari 2017.

This blog gives you a glimpse of family life in Vaxholm. Living in the heart of the Stockholm archipelago we enjoy to travel; near and far. The family consist of the father (Emil), the mother (Camilla) and Edith - born in January 2017.

Att kryssa med spädbarn

Att kryssa med spädbarn

Innan vi reste på vår Norra Europa-kryssning hittade vi inte jättemycket information om hur det är att kryssa med ett spädbarn. Tänkte därför att jag skulle ägna ett inlägg åt just detta för att guida andra kryssningssugna med småttisar!

Åldersgränser
Edith vad ungefär fem månader gammal när vi åkte iväg och eftersom vi var inriktade på att kryssa just i början av sommaren när hon var så liten begränsade detta vårt val av kryssningsbolag. MSC Cruises var det enda bolag vi hittade som inte hade en åldersgräns på minst sex månader för barn. De flesta bolag har just sex månader som gräns, men exempelvis Cunard har 12. För längre kryssningar, så som repositioneringar över Atlanten, har de flesta en gräns på 12 månader. Anledningen till det är, så vitt vi förstår, den begränsade tillgången till sjukvård i kombination med att man vid längre kryssningar inte befinner sig inom helikopteravstånd till land. Normalt sett får barn under två år, alternativt barn som inte är blöjfria (badblöja räcker inte), inte bada i poolerna ombord. Reser man i ett varmt klimat med en badglad liten bebis kan det förstås vara begränsande, men för en kryssning i Norden strax innan midsommar gjorde det varken från eller till.

Pool-däck och promenad-däck, MSC Magnifica

Pool-däck och promenad-däck, MSC Magnifica

Val av bolag, resrutt och fartyg
För mig är det viktigaste vid valet av kryssning vilken rutt fartyget tar och hur många dagar det är till havs. Dagar till havs är dagar då fartyget inte angör någon hamn – man är alltså ute på havet hela dagen. Reser man för att upptäcka nya orter är förstås målet att det ska vara så få dagar till havs som möjligt och så spännande stopp som möjligt. Är det många dagar till havs blir det än viktigare än annars att fartyget i sig erbjuder bra underhållning och utbud ombord.

När vi valde rutt denna gång var det med målet att slippa flyga – vi hade en resa till Menorca att se fram emot lite senare på sommaren och ville spara flygandet till dess. Därför landade vi i att ta tåget till Köpenhamn och gå ombord där – rutterna som fanns att välja på då var framförallt fokuserade på Norges fjordar. Perfekt tänkte vi – kanske inte så varmt och soligt men desto mysigare med promenader med Edith i selen. Och fantastiska naturupplevelser!

Kryssar man med ett barn som är äldre än sex månader har ju man mycket större valmöjlighet vad gäller bolag – är man dessutom flexibel med avresehamn ökar förstås utbudet än mer. Då kan man välja att vara lite kräsen med vilket bolag och fartyg man väljer. På cruisecritics.com finns många recensioner att läsa. Det kan vara värt att göra lite mer omfattande research för att hitta fartyg som har just det man själv önskar - lekrum för små barn exempelvis där man kan träffa andra familjer.

Vi reste med MSC Magnifica denna gång och kan konstatera att det var lite för livligt ombord för vår lilla tjej (och oss). Hade vi läst recensionerna lite mer ingående innan hade vi nog varit mer förberedda på det. Alla utrop skedde med hög ljudvolym på mängder av språk, det skramlades och ropades mycket bland personalen och var hög volym på musiken i alla restauranger och barer. Kanske trevligt med kompisgänget (även om det är svårt att höra vad de andra säger), men det var inte optimalt när vi ville att Edith skulle sova utanför hytten. Vilket leder oss fram till just valet av hytt… 

MSC Magnifica - Geiranger

MSC Magnifica - Geiranger

Val av hytt
När man reser med en liten bebis spenderar man troligtvis mer tid i hytten än vad man behöver göra om man reser själva som vuxna och vad man gör om man reser med större barn som vill testa alla aktiviteter ombord. Som nämnt blev det lätt lite för livat för Edith att komma till ro i resten av fartyget (i land sov hon förstås som en stock i den krispiga luften, nerbäddad gott i vagnen eller i bärselen). Det i kombination med att vi tyckte att underhållningen ombord var riktigt dålig gjorde att vi spenderade ännu mer tid i hytten än vad vi planerat. På vår tidigare kryssning, med Royal Caribbean på Freedom of the Seas, var underhållningen riktigt bra och vi tänkte inför den här kryssningen att vi skulle turas om att natta Edith och vara med henne i hytten och gå på kvällsshower. Det var inte värt, så istället blev det många tidiga kvällar (och långa nätter å andra sidan – Edith var mitt i en intensiv utvecklingsfas).

När vi skulle boka den här resan fanns det i princip bara en hytt ledig på hela fartyget – en insideshytt. Vi bokade den och tänkte att det skulle var helt ok – vilket det också var. Vår hytt var fin och fräsch och hade väldigt bra förvaringslösningar vilket underlättade undanstuvning av alla blöjor, ersättning, extrakläder, vagn och allt annat vi hade med oss. Edith sov i sin vagn och den fick gott och väl plats mellan våra sängar. Ovanför våra sängar fanns det utfällbara våningssängar – men jag hade inte bokat en så här liten hytt på fyra vuxna personer eller med två lite större barn.

Med det sagt, att vi ändå var nöjda med vår hytt, kommer vi troligtvis att boka en balkonghytt nästa gång. Det är väldigt skönt att beställa frukost till hytten (ingår på de flesta fartyg och finns annars oftast som tillval) och äta i lugn och ro för att sedan rulla i land på dagens destination. Men, i en så liten hytt som vi hade fanns det bara möjlighet att sitta i sängarna och äta. Ett bord med ett par stolar och dessutom möjlighet att sitta utomhus och njuta av inseglingen hade varit riktigt toppen med en så här liten. Med bättre sittmöjligheter kan man dessutom välja att beställa in middag de dagar allt inte riktigt klickar – en guldkant som helt klart är värd att unna sig! Och att tillsammans kunna njuta av kvällen på balkongen när lill*n somnat är nog inte helt fel det heller.

Toppenfin förvaring och plats för alla pryttlar!

Toppenfin förvaring och plats för alla pryttlar!

Maten
På en kryssning med bolag som MSC, Royal Caribbean, Cunard, Costa Cruises och så vidare handlar mycket om mat. Det finns i princip möjligheter att äta dygnet runt om man så önskar och kvalitén på maten går med största sannolikhet att relatera till kryssningens pris. Billigare bolag = enklare mat och mindre att välja på som ingår i kryssningens pris. De flesta bolag erbjuder en buffé under frukost, lunch och middag och a la carte under minst lunch och middag. Maten håller generellt högre klass i a la carte-restaurangen och menyn där är troligtvis också mer varierad. På MSC fanns det två fasta middagstider att välja på i a la carte-restaurangen – 18.00 och 20.30. Vi valde 18.00 för att få Edith i säng i vettig tid, men eftersom hon fortfarande var så liten hade hennes mat- och sovklocka riktigt satt sig ännu. Vissa dagar passade det således inte alls att äta vid 18-tiden och vi var då ”utelämnade” till bufférestaurangen. Där var det lätt att hitta mat till Edith (gick fint i a la carterestaurangen också – Edith fick alltid en stol, mat, underhållning) och enkelt att hitta plats för oss och barnvagnen. Men, väldigt livligt. Väldigt högljutt, väldigt slamrigt, väldigt stökigt. Därför tror jag mer på Norwegian Cruise Lines koncept med Freestyle dining där man helt enkelt tar dagen lite mer som den kommer och går till den restaurang där man önskar äta den tid man önskar äta. Klart mer bebisvänligt! Och därmed föräldravänligt, förstås. Mat som passar barn i alla åldrar verkar erbjudas på de flesta fartyg och barnmenyer finns i alla restauranger. Edith, som redan sugen på att äta sånt som vi stora äter, gillade speciellt det ugnsbakade äpplet med katrinplommon i A la carte-restaurangen på MSC Magnifica.

Att ta med barnmat, mjölkpulver, tetrapak-dryck och även buteljerat vatten ombord var inga problem när vi hade en bebis i resesällskapet. Det gick även bra att hämta vatten i bufférestaurangen att blanda ersättningen med, men personalen rekommenderade att vi tog från det varma vattnet eftersom de bedömde att det var "säkrare" än det kalla vattnet. På många fartyg finns det också flaskvärmare att låna.

Bland det bästa ombord enligt Edith - att allt glittrade. Och alla speglar.

Bland det bästa ombord enligt Edith - att allt glittrade. Och alla speglar.

Allt annat
Att resa på kryssning passar säkert inte alla. Det passar oss. Att varje dag vakna upp på en ny plats, rulla av barnvagnen och ta del av vad som erbjuds är enkelt framför allt. Restiden sover man. Men, på fel fartyg kan förstås en upplevelse av instängdhet uppstå. Vi träffade ett annat par ombord som reste med en liten bebis som var kring sex månader. De var från USA och berättade för oss att de inte skulle göra några utflykter eftersom de inte ville vara låsta till en stor grupp om bebisen blev trött eller de behövde pausa. För oss var det självklart att inte åka på några ordnade utflykter (det gör vi sällan) – men självklart att gå i land. För den familjen hängde det ihop – att gå i land på egen hand var inte ett alternativ. Känner man så tänker jag att en kryssning på ett sätt är bra – man ser ju mycket från fartyget också när man exempelvis kryssar genom fjordarna. Men samtidigt skulle jag då känna mig oerhört instängd – fartyget är ramen och inte hela upplevelsen, så att säga.

Rent praktiskt fanns det ombord på MSC Magnifica en del för bebisar, så som barnstolar. Flaskor och nappar diskade vi som vanligt på toaletten, som ju städas dagligen och känns fräsch. Tips är dock att ta med kökshanddukar att torka med, något som vi glömde.

Vid ombordstigning är det säkerhetskontroll som gäller – såväl vid incheckning som när man kommer ombord efter en utflykt. Precis som på en flygplats behöver allt handbagage kontrolleras, Edith fick dock sitta kvar i sin vagn och personalen kontrollerade vagnen med henne i, vilket var skönt. För att förenkla processen är det dock att rekommendera att inte har för mycket lösa pryttlar i vagnen!

Sammanfattningsvis är det toppen att kryssa med spädis, enklare sätt att resa är svårt att hitta. Viktigast att tänka på efter rutt och eventuellt fartyg (beroende på vad man är ute efter) är hytten - en balkonghytt ger extra guldkant!

Utbudet av kaffedrycker kan vara värt att beakta... Inga problem hos MSC!

Utbudet av kaffedrycker kan vara värt att beakta... Inga problem hos MSC!

// Kryssningssugna mamman

Planering av vinterns resor

Planering av vinterns resor

Drömmen om Playmobil fun park

Drömmen om Playmobil fun park