På vår reseblogg får du följa en barnfamilj från Vaxholm. Det planeras och funderas, såväl storstäder, äventyr som charter finns på agendan. Familjen består av Edith, Emil och Camilla. Edith får anses vara huvudpersonen - född i januari 2017.

This blog gives you a glimpse of family life in Vaxholm. Living in the heart of the Stockholm archipelago we enjoy to travel; near and far. The family consist of the father (Emil), the mother (Camilla) and Edith - born in January 2017.

Hur gick det med vårt bostadsbyte?

Hur gick det med vårt bostadsbyte?

I våras skrev jag att vi lagt upp vår lägenhet på HomeExchange och att vi nästan direkt fick mängder av husbytesförslag för sommaren. Bytesförslagen har fortsatt trilla in i en strid ström vilket är kul, men att låta någon bo här hos oss ligger lite på is just nu - mer om det längre ner. Hur som helst - förfrågan som vi tackade ja till var en familj från Paris som ville byta bostad med oss i två veckor i juli. Allt för lockande för att tacka nej till tyckte vi och tog chansen.

Hur gick det att byta bostad?

Först. Själva processen kring att byta genom HomeExchange var väldigt smidig och appens chattfunktion funkar bra att hålla kontakten med den andra familjen i. Familjen som vi bytte med var snabba på att svara och vi hördes då och då under våren för att ge varandra tips om hur man kunde planera sin semester på bästa sätt.

Den franska familjen kom till oss ett par dagar tidigare än vi kom till dem och deras ankomst gick bra. Sämre gick det för oss, som efter att vi kommit till deras lägenhet upptäckte att den inte var städad. Alls, nästan. De hade dammsugit och bytt lakan samt snabbt städat ur toaletten (inte rummet alltså utan själva WC-stolen). I övrigt var det många år sedan någon gjorde en insats med städborsten där, helt otroligt skitigt! Såklart inte särskilt trevligt att tillbringa sin semester i någon annans smuts. Vi städade det allra värsta (badkaret för att kunna duscha av oss, torkade av matbordet och soffbordet, dammsög soffan…) men det kändes ändå aldrig helt bekvämt. Efter ett par vändor med HomeExchange blev vi kompenserade med Guest Points, men självklart fick familjen inga fina omdömen från oss.

Eftersom vi hade bytt “rakt av” så att säga, kändes det förstås inte helt bekvämt att de bodde hemma hos oss när de inte hade städat hos sig innan vi kom. Vi var väldigt tydliga med att om de ville vara kvar i vår bostad var det helt andra nivåer av städning som vi förväntade oss där och de förstod det - dock kom aldrig någon ursäkt kring varför de lämnat sitt hem som de gjorde, vilket kanske hade mildrat våra omdömen om städningen lite.

Vi åkte hem ett par dagar tidigare än planerat (till Emils föräldrar) och hade då chansen att hämta vår bil och tittat till hemmet, som såg OK ut, vilket kändes bra. Men, trots att vi hade otur och hamnade hos en familj som hade helt annan städ-standard än vi har när vi har besök (och de flesta jag känner, tror jag?!) känns bostadsbyte som en bra idé. Vi hamnade i ett lokalt bostadsområde bland lokalbefolkningen och vi bodde i princip gratis. Det är roligt att se hur folk bor runt om i världen och det blir ändå något annat när man kan gå och handla lite mat och laga i jämförelse med att äta allt ute. Nu råkar ju jag vara ett stort fan av just att äta ute, men trots det är det charmigt att gå ner till det lokala bageriet och köpa hem bröd på morgonen till en lägenhet istället för att äta hotellfrukost. Vi kommer helt klart att boka boende via HomeExchange igen!

Dock, inte främst genom just bostadsbyte utan med hjälp av så kallade Guest Points. Det är alltså möjligt att boka andras boenden genom HomeExchange med hjälp av Guest Points, även om du inte vill byta bort ditt eget boende. När man blir medlem i HomeExchange får man en del poäng direkt så det är alltså möjligt att boka hos någon annan och “testa på” utan att alls låta någon bo hemma hos dig. Men varför kommer vi inte byta bort vår egen bostad mer nu då? o, vår förening uppskattade inte att vi lät en annan familj bo här ett par dagar på egen hand. Det riskerade att medföra olägenheter för grannarna (det gjorde det förstås inte, våra grannar är betydligt mer högljudda än någon som vistats i vår bostad…!) och det var därför inte ok. Synd, för jag tror att det här är en stor möjlighet till lite mer öppenhet och gränsöverskridande samtal… Med våra Guest Points som vi fick som kompensation för den dåliga städningen kommer vi dock långt, så vi får se vart det bär av nästa gång. Jag är mest sugen på USA eller Bali, kanske nästa höst?

Crepes-tjejen

Crepes-tjejen

Tips för dig som vill testa bostadsbyte

Fördelen med att det inte gick 100% bra med vårt första byte är att vi lärde oss väldigt mycket av sommarens erfarenheter. Här kommer våra främsta lärdomar:

  • Om möjligt, möt upp den familj du byter med (oavsett om de ska till ditt hus eller om du bokar med Guest Points) i deras hem. Då kan du göra en genomkoll av boendet så att det motsvarar dina förväntningar innan du tar emot nyckeln och eventuellt lämnar ifrån dig din egen. Ta en rundvandring i bostaden och kolla sådant som är viktigt för dig, kanske att det går att laga mat i köket, att toaletten är städad eller något annat du förväntat dig.

  • Boka hos värdar som har bra och framförallt aktuella omdömen. Vår värd hade fina omdömen men från 2016. Delar av deras lägenhet hade nog inte städats sedan ungefär då, vilket inte gav oss riktigt samma upplevelse som tidigare gäster.

  • Boka ett annat boende i reserv. Nu snackar vi både hängslen och livrem, men faktiskt. Vissa resor gör man bara en gång i livet och att då stå med risken att man har ett dåligt boende eller inget boende alls (vad som helst kan ju hända) är inget bra alternativ. Inför nästa HomeExchange-bokning kommer jag att parallelt boka hotell via Booking, någon natt efter att själva HomeExchangebokningen träder i kraft. Ombokningsbart via Booking (kolla noga) till ett dygn innan ankomst och på så sätt har du säkrat upp att du har ett boende tillgängligt där du är utan kostnad.

  • Sista tipset måste tyvärr bli att inte fråga hyresvärd eller styrelse om lov att låta någon annan bo i din lägenhet ett litet tag… Det kommer troligtvis inte vara OK, trots att sannolikheten att det händer något är mycket låg. Men hur stor är sannolikheten att någon “kommer på dig” om du inte frågar om lov? Sällan jag uppmuntrar till sådant men… vissa beteenden behöver ändå uppmuntras! Bor du i ett boende som du äger helt själv, friköpt? Grattis, bara att byta på!

Kvällsmys i vår närmaste park, Parc des Buttes-Chaumont

Kvällsmys i vår närmaste park, Parc des Buttes-Chaumont

Vad tycker vi om HomeExchange?

HomeExchanges del i själva bostadsbytena är dels att bistå med plattformen där alla boenden presenteras, dels att (mot en medlemsavgift) ordna med försäkringar under själva bytet och dels att vara medlare i händelse av att en konflikt uppstod. Vi är ganska nöjda med HomeExchanges kundservice - när vi väl kom i kontakt med dem. Att komma i kontakt med dem var dock nästintill helt omöjligt sådär i högsäsong, vilket gör att helhetsintrycket är sådär måste jag säga. Vi hörde förstås av oss (per epost och telefon) redan vid ankomst, men det tog kring 4 dygn innan de återkopplade. Inte tillräckligt bra. Vi hade ju i värsta fall kunnat stått helt utan boende (om en värre situation uppstått) och då hade det varit totalt oacceptabel servie! Bättre upp nästa gång, HomeExchange!

Har du testat på bostadsbyte någon gång?

Vad vet vi om Storlien?

Vad vet vi om Storlien?

Redo för billigare semestrar!

Redo för billigare semestrar!