På vår reseblogg får du följa en barnfamilj från Vaxholm. Det planeras och funderas, såväl storstäder, äventyr som charter finns på agendan. Familjen består av Edith, Emil och Camilla. Edith får anses vara huvudpersonen - född i januari 2017.

This blog gives you a glimpse of family life in Vaxholm. Living in the heart of the Stockholm archipelago we enjoy to travel; near and far. The family consist of the father (Emil), the mother (Camilla) and Edith - born in January 2017.

Redo för billigare semestrar!

Redo för billigare semestrar!

Vi har ett (både kort- och långsiktligt kan man säga) ett mål att kunna leva på en inkomst, eller åtminstone med betydligt lägre inkomster än vi gör idag. Att kombinera det med ett stort resintresse är förstås något av en utmaning, hehe.

Hur mycket reser vi per år?

De senaste åren har vi lagt mellan 60-110000:- på att resa, per år. Enorma summor, men det är en prioritering vi har gjort (haft möjlighet att göra). Vi har exempevis inte haft någon bil tidigare (där sparade vi minst 20 000:- per år, utöver själva kostnaden för ett bilinköp), vi har tagit ut max antal föräldradagar när vi varit hemma (och på grund av det varit hemma betydligt kortare tid totalt sett än många som har barn), har haft turen att arbeta på platser med föräldralön och förstås dragit ner på en del andra utgifter - bland annat.

Som ni känner till om ni följt bloggen ett tag så har vi fått väldigt mycket resor och resande för pengarna, så majoriteten av resorna har inte var speciellt dyra i sig. Under taggen Budget hittar du de kostnadssammanställningar jag gjort efter våra resor (även om jag tyvärr ligger lite back där!). Resorna har dock inte varit särskilt billiga heller, vilket jag har velat förändra - utan att för den sakens skull begränsa oss till superbilliga länder och en mycket lägre standard.

Picknick i Paris! Mysigt spara-pengar-alternativ på resande fot.

Picknick i Paris! Mysigt spara-pengar-alternativ på resande fot.

Hur ska vi minska våra resekostnader?

Sina resekostnader kan man förstås minska på olika sätt: dels genom att resa mindre och dels genom att resa billigare. Vår idé är att köra på en kombination av dessa två alternativ. Inköpet av vår andel i Fjäll-Lien var ett steg i den här processen. Insatsen (inköpskostnaden) var visserligen 20 000:-, men årskostnaden är bara 6000:- per år. För den avgiften har vi tillgång till vår stuga hela 4 veckor per år. Väljer vi att tillbringa alla våra semesterveckor där har vi minst sagt ett ekonomiskt semesteralternativ! Utöver att vara hemma på Vaxholm och njuta av Stockholms skärgård förstås, det är ju inte heller helt fel.

Mitt mål med Fjäll-lien var dock inte bara att få till billiga fjällveckor, varför vi också gick med i RCI för möjlighet att byta våra veckor till andra anläggningar. Så fort vi testat kommer förstås en utvärdering av hur ekonomiskt detta visat sig vara, väldigt roligt är det i varje fall att surfa runt på hemsidan!

Att ta sig till och från Storlien kostar förstås en del, vi tänker sikta på billiga tåg vintertid och att köra egen bil (även om det nog inte är billigast är det bra med bil i Jämtland för utflykter) sommartid. Dock är det för långt för oss att köra Vaxholm-Storlien i ett sträck. Edith gillar inte att sitta fast = gillar inte att åka bil. Därför var nu nästa steg i möjliggörandet av billigare semestrar att investera i ett billigt bilsemesterboende: tält!

Inte helt fel att upptäcka Vaxholms stränder heller! Här Eriksö-badet.

Inte helt fel att upptäcka Vaxholms stränder heller! Här Eriksö-badet.

Att planera ett tältinköp

Vi hade redan mycket utrustning i form av sovsäckar, triangiakök och sådant (vi brukar ge varandra sånt i julklapp, men det kommer tyvärr sällan till användning…) så det vi nu behövde investera i var framförallt själva tältet och bekvämare liggunderlag/madrasser. Klurigt dock, med tältinköp!

Idén om att vi skulle köpa ett tält är inte ny. Vi har haft storslagna planer om fjällvandringar, både innan och efter att Edith föddes. De ligger på is, kan man säga. Dagsvandringar är det som gäller för vår familj, utan tält (vilket för övrigt Storlien är perfekt utgångspunkt för). Med det beslutet fattat kunde vi sikta in oss på större och tyngre tält vilket direkt medför lägre pris också. Och vi tänkte inte heller något superdupermärkestält. En vän hade tipsat om Decathlons tält som han och hans familj är väldigt nöjda med så ett sådant får det bli tänkte vi.

Fortsatt klurigt var det dock. Ingångsvärden var: plats för 3-4 personer, lagom stort uterum/förrum för att kunna sitta och äta och så tillräckligt bra ventilation för att inte vakna till droppande kondens på morgonen. När vi var i butiken och kikade uppstod dock lite andra frågor, så som om vi ville ha en ”black-funktion” som ska göra det svalare inne i tältet på dagtid och minska dagsljuset = underlätta sömn. Sen det här med vikten. Som sagt behövde vi inget lättviktstält, men det finns ju ”tunga” tält som väger allt från 6 till 16 kg vilket ändå är en viss skillnad om vi någon gång vill gå en kort sträcka trots allt.

Efter ett par varv till affären, där tälten fanns uppsatta, och tillslut landade vi i ett Arpenaz 4 Family från Decathlon. Det känns lovande och mysigt! Vilket är ditt bästa minne?

Våra mer generella bästa tips för billigare resor kommer i ett inlägg lite längre fram - stay tuned!

/Camilla

Hur gick det med vårt bostadsbyte?

Hur gick det med vårt bostadsbyte?

Disneyland Paris med små barn

Disneyland Paris med små barn