På vår reseblogg får du följa en barnfamilj från Vaxholm. Det planeras och funderas, såväl storstäder, äventyr som charter finns på agendan. Familjen består av Edith, Emil och Camilla. Edith får anses vara huvudpersonen - född i januari 2017.

This blog gives you a glimpse of family life in Vaxholm. Living in the heart of the Stockholm archipelago we enjoy to travel; near and far. The family consist of the father (Emil), the mother (Camilla) and Edith - born in January 2017.

En vecka i Paris med barn - våra bästa tips

En vecka i Paris med barn - våra bästa tips

När vi bestämde oss för ett bostadsbyte i sommar var det med tanken att spendera 10-12 dagar på plats i Paris. Vi bestämde oss ganska tidigt för att satsa på att åka tåg ner (från Köpenhamn där vi gjorde en kryssning till Norge och Tyskland) men valde att lämna hemresan öppen. Tillslut blev det ungefär en vecka i Paris och två nätter i Hamburg på vägen ner för en paus i tågåkandet.

Vårt alla bästa tips innan du läser vidare: köp eller låna boken Med familjen i Paris som är en oumbärlig guidebok för den som reser med barn i Paris. För varje sevärdhet och område finns lekplatser, picknickställen och offentliga toaletter utpekade. Bäst!

Karusell nedanför Sacré-Coeur, mysigt!

Karusell nedanför Sacré-Coeur, mysigt!

Vår lägenhet och kvarter i Paris 19:e arrondissement

Lägenheten som vi bytte oss till hade ett fint läge och kunde varit fin, men eftersom de som ägde den dessvärre inte hade städat så väl kände vi oss aldrig riktigt hemma i själva bostaden tyvärr. I området däremot hittade vi flera platser som blev “våra” efter bara några dagar.

Dels alla fantastiska bagerier! I varenda hörn överallt i Paris finns fantasiska bagerier och caféer. Helt underbara bakverk, bröd och kakor. Och så baguetter och croassainter förstås. För att inte tala om alla créps! Inom 5 minuters gångavstånd från lägenheten hade vi kanske 10 ställen som sålde färskt bröd på morgonen - självklart blev det färskt bröd och croassainter till varenda frukost.

Och så lekplatser och parker. Vi hade flera lekplatser bara några minuter från dörren vilket var tacksamt, men det var härligast att vara där ganska tidigt på förmiddagen. På dagarna blev det varmt (även om vi slapp sommaren värmebölja) och på eftermiddagar och kvällar helt överfullt med barn. Stämningen var då en helt annan mot vad vi är vana vid här hemma (och på alla andra ställen vi lekt på lekplatser) - mycket råare, vildare, våldsammare. Få barn vad snälla mot andra barn och hjälpte de yngre, något av en chock för både oss och Edith i början. Vår favorit i området var Square de la Place-de-Bitche precis framför Eglise Saint-Jacques Saint-Christophe de la Villette (kyrka) och områdets brandstation. Där var det generellt lite lugnare även kvällstid.

Den park vi besökte flest gånger var Parc des Buttes-Chaumont. Hit gick vi för middagspicknick ett antal gånger och för kvällspromenader majoriteten av kvällarna. Trevlig park med löpargäng, familjer, äldre par, ungdomar - det var ett populärt tillhåll. En gång gick vi upp till toppen på berget och fick fin utsikt, men oftast höll vi oss i anslutning till den stora dammen och tittade på ankor eller lekte på någon av aktivitetsplatserna för barn. I de flesta parker i Paris finns särskilda aktiviteter för barn som oftast är roliga (speciellt i ålder 2-5 år eller så). Allt från karuseller, stora gungor, fiskedamm och så vidare. Nackdelen med dessa är att alla kostar pengar, men under semestern kan man ju lyxa till det lite. En av Ediths favoritaktiviteter i denna parken var en liten bassäng med en ström fylld av plastbollar, där bollarna skulle fångas med en håv och placeras i en bytta bredvid. När man fångat alla bollar (många!) fick man gå fram till “vinsterna” och välja sin. Mycket krafs förstås, men det fanns bra saker också. Edith valde inte helt otippat såpbubblor med Frozen.

Kvällsmys i närmaste parken

Kvällsmys i närmaste parken

Vi hade också Paris plages (delen vid Bassin de la Villette) precis utanför dörren vilket var trevligt. På somrarna lägger staden ut sand vid vissa delar av Seine och dessa fylls med caféer och glasstånd, volleybollplaner och sittplatser.

Trots att vi inte ville hålla oss hemma i lägenheten så mycket blev det lite väl mycket vardag för oss - alla tre i familjen var sjuka en eller ett par dagar och vi fick ju lägga en del tid på städning. Men trots det hann vi uppleva en hel del av staden förstås!

Sevärdheter i Paris, de vi hann med…

Så. Vi spenderade en hel del tid i våra närmaste kvarter och en heldag på Disneyland (som ni kan läsa allt om här, många tips!). Vad hann vi mer? Ja, vad orkade vi mer är kanske en bättre fråga - hade vi haft obegränsat med ork i värmen hade vi helt klart hunnit mer.

  • Luxemburgträdgården och dess närområden. Stor park med fin damm där det går att hyra fina gammeldags träbåtar som barn kan styra med träpinnar. Mest lämpligt för lite äldre barn. I den västra delen av parken finns Ludo Jardin vilket är en stor inhängnad lekplats (med inträde, förstås - vi betalade 5 euro för två vuxna och ett barn) där Edith trivdes bra. Det går att gå in och ut flera gånger under en dag när man har betalat, väl inne finns glass och kaffe att köpa och gott om sittplatser.

  • Sacré Coeur och Montmatre. Sacré Coeur var fint och sevärt. Monmatre var suuuupermysigt. Här hade vi vår bästa matupplevelse under veckan, på Un Zebre à Montmatre. Väldigt parisiskt (jag åt en fantastisk råbiff), trevlig personal, folkliv utanför fönstret. Och en otrolig chokladefterrätt. Rekommenderas starkt. Hela Montmatre var sevärt, men det är mycket och branta backar här och var. Avsätt en heldag och gör många matpauser.

  • Eiffeltornet, Champ de Mars, Invaliddomen och Tuilerieträdgården. Ojoj vilken dag. Så oerhört varmt! Avståndet mellan Eiffeltornet och Tuilerieträdgården är enormt. Åtminstone om man inleder dagen med 45 minuters promenad till Eiffeltornet på grund av strul i tunnelbanan. Eiffeltornet var häftigt (och det finns en lekplats precis alldeles söder om tornet där ni kan leka och kolla samtidigt) och jag tror att Louvren är värt ett besök (det ligger i T-trädgården). Vi orkade inte riktigt så långt tyvärr, men nästa gång!

Trots värmen väl värt promenaden så här i efterhand

Trots värmen väl värt promenaden så här i efterhand

Så - våra bästa tips för en vecka i Paris?

  • Om du reser under sommaren, bo med AC. Har ni otur hamnar ni i en värmebölja = extremt varmt.

  • Om du reser med barnvagn, undvik så långt som möjligt T-banan. Använd istället tågstationerna (det finns lokaltåg) som alla har hiss. Du får gå ombord med barnvagn på tunnebanorna också men det är många och långa trappor för att komma dit.

  • Köp picknickmat från lokala bagerier och boulangerier och är i det fria! Prisvärt, gott, trevligt och roligt för de små.

  • Bo centralt men räkna inte med att du kan gå mellan sevärdheterna. Räkna dock med att gå mycket ändå.

  • Googla fram lekplatser och pausa ofta!

  • Ät mycket créps, färskt bröd och många bakverk. Du kommer att sakna dem när du kommer hem.

  • Ha med kontanter för att kunna köpa snacks, betala karuseller och annat spontant. Underlättar också på bagerier och så.

//Camilla

Vad vet vi om Storlien?

Vad vet vi om Storlien?