På vår reseblogg får du följa en barnfamilj från Vaxholm. Det planeras och funderas, såväl storstäder, äventyr som charter finns på agendan. Familjen består av Edith, Emil och Camilla. Edith får anses vara huvudpersonen - född i januari 2017.

This blog gives you a glimpse of family life in Vaxholm. Living in the heart of the Stockholm archipelago we enjoy to travel; near and far. The family consist of the father (Emil), the mother (Camilla) and Edith - born in January 2017.

Disneyland Paris med små barn

Disneyland Paris med små barn

Vi hade semesterns bästa (årets bästa!) dag på Disneyland i Paris. Många undrar om det finns något för små barn att göra på Disneyland och det gör det absolut! Häng med här i ett ganska långt inlägg för våra bästa tips för en lyckad dag i parken - vi kan varmt rekommendera en tur dit!

Vad kostar det att gå in på Disneyland Paris?

Ordinarie priser för en vuxen i juli månad är 87 euro, barn 80 euro, om du köper biljetten samma dag som du ska besöka parken. De flesta andra dagar och månader är billigare, med undantag för ett par special-eventdagar då priserna är än högre. Det är dock helt klart värt att hålla utkik efter erbjudanden på Disneyland Paris egen hemsida - just nu är det exempelvis en kampanj där barn och vuxna betalar samma pris. Att köpa biljetterna i förhand är alltid billigare, just nu ligger förköpspriset (för vuxen respektive barn) på 68 euro. Barn under tre år går in gratis.

Vi köpte bara entré till en park (Disneyland Paris), eftersom vi kände att det troligtvis räckte gott för vår familj (det gjorde det) men vill man ha entré även till Walt Disney Studio Park (där det bland annat finns en Mickey-show) och/ eller gå in i parkerna flera dagar i rad blir det betydligt billigare per dag och park att köpa en kombobiljett. Se vidare priser och erbjudanden på Disneylands hemsida här. Vi använde inte FastPass (de allra mest attraktiva attraktionerna var inte för oss) men det är nog bra om man vill åka allt som finns och begränsa sin kötid. Vi tolkade det som att man får en slot-tid då man ska komma till respektive attraktion, så det blir ju lite mer styrt vad man åker när så att säga även om kötiden blir kort.

Bor man över på de boenden som går att boka via Disneylands hemsida ingår entré till både ankomst- och avresedag + att man får gå in redan vid 8.30 istället för 10 som är parkens vanliga öppningstid. Det hade förstås passat oss fint, men när jag kikade skulle det kosta oss kring 6000-10000:- för en natt i juli (utan mat) vilket inte kändes rimligt när vi hade gratis boende en timmes körning bort.

Musse i paraden

Musse i paraden

Tips och trick för en bra dag med små barn på Disneyland Paris

Jag försökte läsa på en del inför vårt besök i parken, eftersom jag var lite orolig att det skulle bli en för intensiv dag för Edith med mycket köande, lite åkande och varmt i solen. Vi fick dock till det riktigt bra, så här kommer våra tips för en lyckad dag med små barn:

 • Kom till entrén tidigt. Ordinare öppettid är 10.00 alla dagar. De som bor på närliggande hotell har inträde redan från 08.30. Vi hade läst innan att det finns något som kallas “rope drop”, dvs att man blir insläppt i entrén och sedan får komma nästan ända fram till attraktionerna och vänta där istället för i entren, tills dess att allt öppnar. Kanske mest användbart innan 8.30 eftersom parken sedan är öppen för vissa? Hur som helst, vi kom till entren någon gång kring 9.30-9.30 och kunde gå direkt in med vår förköpta biljett. Vi frågade oss fram vilken kö som vi skulle stå i och gled in mycket smidigt, total kötid max 5 minuter. När du väl är inne - gå direkt till den eller de attraktioner som är viktigast för dig och din familj. Ta en karta strax innanför entrén så hittar du lätt runt.

 • Innan besöket: ladda ner appen Wait Times for Disneyland Paris. I den kan du se vilka attraktioner som är stängda och hur lång kötid det är på övriga. Mycket användbart för att planera besöket, vem vill ställa sig i en 45 minuter lång kö precis innan lunch? Eller kanske, alls…

 • Läs på innan vilka attraktioner som passar er familj bäst. Läs gärna min lista nedan för tips om vilka attraktioner som passar små barn, men det går också att kika på Disneylands hemsida och se attraktion för attraktion vilka höjdbegränsningar som gäller, om små barn kan uppfatta attraktionen som läskig och så vidare. Varför detta? Parken är ganska stor, ni vill inte sikta in er på en del av parken där det visar sig att de små deltagarna inte får åka något. Parken är uppdelad i fyra världar kan man säga, där Fantasyland är mest lämplig för små barn. Vi åkte flera attraktioner här många gånger i rad på förmiddagen innan det blev mycket folk och behövde nästan inte köa någonting. Så att sikta in sig på “rätt” område direkt underlättar verkligen.

 • Läs på lite kring vilken mat som serveras på de olika restaurangerna och vilken prisnivå de har samt i vilken del av parken de är placerade. Mer om mat på Disneyland längre ner här i inlägget.

 • Ta med eget vatten och eget snacks. Det finns inga picknick-områden inne i parken och det är egentligen inte tillåtet att ha med egen matsäck, men ingen kommer såklart hindra dig från att ge ditt barn vatten när det är törstigt eller en frukt eller snacks vid behov. En isglass kostar 3,45 euro inne i parken, så... väl värt att släpa på lite extra dryck och plock.

 • Ta på solskydd. Det glömde vi. Inte bra. Ta med solglasögon, solhatt/solkeps. Glömde vi inte!

 • Förbered barnet. Alla barn är ju olika, men Edith har betydligt kortare startsträcka när hon är lite mer förberedd på vad som väntar. Det ÄR svårt att förstå (när man är två år) att man inte får träffa prinsessorna direkt i entrén men om man sett Disneyparaden på Youtube ett par gånger tidigare blir det lättare när mamma och pappa berättar att prinsessorna sover nu, men vi kommer attr träffa dem i paraden sedan. Tills dess får vi passa på att åka karusell!

 • Börja dagen i Disney Village som ligger utanför entrén till de båda parkerna. Flera restauranger i Disney Village öppnar redan vid 7.30 så en frukost här kan vara bra för att slippa första energipåfyllningen direkt det första som händer inne i parken. Vid 9-tiden öppnar många av affärerna - köp musseöron eller efterlängtad figur redan innan ni går in så behöver ni inte lägga tid på shopping inne i parken + slipper eventuellt tjat om köp väl där inne. Edith fick en efterlängtad Elsa-docka (sparat sina pengar hela semestern) och vårdade henne ömt i alla attraktioner.

 • Och kanske vårt bästa tips. Om ni kör bil till Disneyland Paris - följ skyltningen om parkering för Disney Village istället för till någon av parkerna. Ni hamnar närmast entrén (winning) och det är billigare! Tror det kostade kring 24 euro för en heldag. Det går också att resa direkt till entren (i princip) med de smidiga RER-tågen (pendeltåg) i Paris. För oss lite omständligt pga Paris hemska tunnelbana + att vi hade en gratis bil att låna, men annars prisvärt och smidigt med RER-tåg generellt.

Mimmi på sightseeing i Paris - älskad av Edith från första stund

Mimmi på sightseeing i Paris - älskad av Edith från första stund

Attraktioner för små barn på Disneyland

Så. Attraktionerna! Innan vi åkte ut till Disneyland gjorde jag som nämnt en del research kring vilka attraktioner som kan vara mest lämpliga för ”toddlers”. De flesta attraktioner är helt utan höjdbegränsning, men Edith lever sig snabbt in i allt läskigt så skrämsel-attraktioner går helt bort för oss. Landade i att följande attraktioner borde passa oss bäst:

I Fantasyland:

 • Les Voyages des Pinnochio (tur genom Pinnochios värld).

 • Le Carrousel de lancelot (vanlig karusell, stor).

 • Peter Pan’s flight.

 • Dumbo the flying Elephant.

 • Mad Hatters Tea Cup.

 • Alice Curious Labyrinth.

 • It’s a small world (båttur med många av världens länder gestaltade).

 • Casey Jr. Le petit train (litet tåg/berg- och dalbana).

 • Le Pays des contes de Fées (båttur).

Discoveryland

 • Autopia (bilar som man kör runt, 81 cm i höjdbegränsning).

 • Buzz Light Year Laser blast (man skjuter med laserpistoler och det är en del neonljus, men lugnt och ingen höjdbegränsning).

 • Orbitron (raketer som åker upp och ner).

Generellt

 • Disneyland Railroad är ett tåg som tar 20 minuter att åka runt parken.

 • Törnrosas slott kan man gå upp i (man går genom det för att komma från huvudentrén till Fantasyland). Går man ner i källaren finns det en drake (det skippade vi förstås, och tyvärr sov alla prinsessorna så vi fick bara se hur de bodde men inte träffa någon).

De vi åkte var karusellen, te-kopparna, Le Pays des contes de Fées, It’s a small world och Casey Jr. Le petit train alla var väldigt bra för Edith. “Berg- och dalbanan” (Jr…) var favoriten, vi åkte fyra gånger i sträck och Edith tjöt av skratt. Helt underbart! Det var Edihts dag, så hellre än att stressa vidare till nästa attraktion åkte vi flera av dem flera gånger. Hon var nöjd = vi var nöjda. Några av de som jag allra helst hade velat åka (Peter Pan’s flight exempelvis) var stängda för underhåll och någon stod Emil och Edith i kön till en stund men det blev för tråkigt så då gjorde vi något annat. Vi var inne i parken mellan 9.30-18.15 cirka och gjorde precis lagom mycket tyckte vi.

Tredje åkturen i berg- och dalbanan släppte Edith händerna helt!

Tredje åkturen i berg- och dalbanan släppte Edith händerna helt!

Emil åkte ytterligare någon “vuxenattraktion” på egen hand när jag och Edith hade glasspaus - tips där är att ta sikte på “singelkön” som har betydligt kortare kötider i jämförelse med om man vill åka tillsammans ett gäng.

Utöver åk-attraktioner finns det flera lekområden inne i parken. Dels två lekplatser, vi testade båda under eftermiddagen och de var bra - Piratområdet erbjöd mest skugga. Dels finns det många attraktioner som är mer som banor/klätterställningar. Vi var inte uppe i dessa, hade fullt upp ändå, men de såg alla fina ut. Man behöver inte klättra utan det är mer som trappor/höjdskillnader med olika teman - vissa lite läskigare.

Jag ska inte missa att nämna Mickey’s PhilharMagic i Discoveryland Theatre. Det är en 4D-show (man får glasögon + att det skvätter lite vatten och blåser och så) som är tillåten för alla åldrar. Det är HÖGT ljud där inne och Edith tyckte det var flera delar som var väldigt läskiga. Skulle nog vänta till kanske 4-5 år snarare, många barn blev ledsna (det gick förstås att gå ut, men var inte så smidigt). Showen är kring 10 minuter.

Edith är inne i en mycket stark ”Elsa och Anna”-fas (Frozen-prinsessorna för den oinvigde). Sedan något år/halvår tillbaka gillar hon även Mickey (Musse) och Mimmi, samt Pluto. Givet mål med dagen var därför att få se prinsessorna och att hälsa på så många som möjligt. Dock innebär hälsa för Ediths del att vinka på avstånd - inte aktuellt att gå fram, krama/sitta i knä eller annat sådant, det är alldeles för läskigt. Mycket nöjd tjej dock som fick vinka till alla nämnda idoler i paraden, Musse och Mimmi dessutom två gånger. Huvudparaden går genom parken vid 17.30 (kom i tid för att få en plats längst fram vid gatan, vilket behövs med små barn) men ett par ytterligare gånger går tema-parader tidigare under dagen. Vi gick ut från parken efter paraden för middag i Disney Village, men stannar man till stängning (23-tiden?) väntar fyrverkerier tror jag!

Chipspaus i parken. Elsaklänning på, öron på!

Chipspaus i parken. Elsaklänning på, öron på!

Mat på Disneyland Paris

Eftersom vi ville nyttja dagen till fullo, men ju inte fick gå in innan 10 eftersom vi inte bodde på hotellen, valde vi att inleda dagen i Disney Village. Vi åkte “hemifrån” lägenheten i Paris strax efter 7 på morgonen och tog bara lite kex i bilen för att vara lagom hungriga när vi kom fram. Valet föll på Earl of Sandwich som hade ett par olika frukostmenyer och smörgåsar att välja på. Ingen lyxfrukost, men ganska dyrt. Nytt för oss i varje fall, och ganska gott. Troligtvis är McDonalds det mest prisvärda alternativet och där finns ju en del att välja på.

Vi valde att äta lunch på Pizzeria Bella Notte, inspirerad av Lady och Lufsen. Maten var helt okej, snabbmat, men även här rejält dyr. Eftersom parken ligger i Frankrike kommer ju Disney inte undan men vilken meny som helst, så det var förstås traditionella “plat” med huvudrätt + efterätt och förrätt. Bara lite med snabbmatsstuk. Kön var kort men tog ganska lång tid så hett tips är att låta en vuxen gå hit och ställa sig i kön + köpa maten, övriga fortsätter något eller några åk till och så möts ni upp vid ett bord sen.

Emil köpte en kaffe, jag och Edith delade på en glass. I övrigt hoppade vi över mat-inköp inne i parken och åt middag i Disney Village. Säkert kort: McDonalds. Hade Edith varit ett par år äldre hade någon form av måltid med Disneyfigurerna säkert varit superroligt, men eftersom hon nu mest blir rädd när de kommer för nära körde vi på annat.

Blivit sugen på en tur till Disneyland? Det är dyrt, men värt det om man har möjlighet att göra prioriteringen. Perfekt att kombinera med en vecka eller weekend i Paris. Hoppas ni får en fantastiskt magisk dag!

/Camilla

Redo för billigare semestrar!

Redo för billigare semestrar!

Vi har köpt en fjällstuga!

Vi har köpt en fjällstuga!