På vår reseblogg får du följa en barnfamilj från Vaxholm. Det planeras och funderas, såväl storstäder, äventyr som charter finns på agendan. Familjen består av Edith, Emil och Camilla. Edith får anses vara huvudpersonen - född i januari 2017.

This blog gives you a glimpse of family life in Vaxholm. Living in the heart of the Stockholm archipelago we enjoy to travel; near and far. The family consist of the father (Emil), the mother (Camilla) and Edith - born in January 2017.

Vi har köpt en fjällstuga!

Vi har köpt en fjällstuga!

Nåja, inte en helt egen fjällstuga. Men ändå, en del i en fjällstuga!

Förra året när vi var på sommarsemester i Åre bodde vi på Holiday Club. Ett par dagar innan avresa blev vi uppringda av Holiday Club andelslägenheter, som erbjöd att presentera sina lägenheter. Varför inte tänkte vi, fullt medvetna om att det inte var läge för inköp av en lägenhet i Åre. Så blev det inte heller, men vi fick upp ögonen för en semester-förmedlare som heter RCI, där man kan byta till sig semester på andra platser än just där man själv äger en andel. Holiday Clubs lägenheter visade sig vara ganska dyra, men i Storlien visade det sig finnas andra möjligheter. Vi har aldrig varit där, men har nu alltså köpt en andelslägenhet där!

Fjäll-lien i Storlien

När jag sökte runt efter information om andelslägenheter och erfarenheter av Holiday Club hittade jag ett tips om Storlien och bostadsrättsföreningen Fjäll-Lien som ett alternativ. I Fjäll-liten är konceptet att man köper en andel som ger rätt att vistas i en av föreningens stugor under 4 veckor per år (vissa andelar har 5 veckor). Generellt sett är veckorna väl utspridda över året. Priserna varierar men börjar på 9500:- för lite “sämre” veckor. Vanligast är priset 16500:-, men vissa andelar med mycket attraktiva veckor (exempelvis jul, nyår, påskveckor, sportlovsveckor) säljs genom budgivning. Vi betalade 20 000:- för vår andel och fick då veckorna 13, 16, 29 och 30. Vecka 13 och 16 är ibland påskveckor, vilket gjorde priset lite högre. Andelens pris är alltså inköpskostnad för att bli delägare. I genomsnitt är vi 13 ägare per stuga totalt sett, som har veckorna delade mellan sig.

Utöver inköpspriset behöver man, som för de flesta bostadsrätter, betala en avgift. Avgiften är 1500:- per vecka och år, dvs generellt 6000:- per år i avgift. När du har betalt inköpspriset + avgiften har du rätt att nyttja dina fyra veckor helt utan någon ytterligare kostnad. Prisvärd semester om man gillar att åka skidor och att vandra, till exempel. Vi ser jättemycket fram emot att åka upp till stugan nästa vinter då det blir premiär för oss! Denna sommaren hade vi ju andra planer så vi hyrde ut en vecka till vänner och deponerade den andra i RCI-systemet.

Blir du sugen på att köpa en del i Fjäll-lien du också? Kolla in föreningens hemsida här (INTE annonslänk :) ).

Tänker mig många utflykter till vattenfall nästa sommar!

Tänker mig många utflykter till vattenfall nästa sommar!

RCI - vad är det?

RCI är ett företag där alla som äger en andel i en andelslägenhetsförening som är ansluten till just RCI kan deponera sina veckor. Det vill säga, de veckor som man inte vill nyttja där man äger kan man,istället för att hyra ut dem för pengar, deponera hos RCI. Olika veckor är värda olika mycket poäng och det finns dessutom två olika (parallella) poängsystem - så lite rörigt är det. Att vara medlem kostar kring 1000:- per år, billigare ju fler år man betalar för på samma gång, vilket man behöver vara för att se vilka bytesmöjligjeter som finns. Inte helt öppet och transparent som ni förstår, så jag vill gärna dela med mig av vad jag lärt mig hittills.

Fjäll-lien är med i det poängsystem som kallas “weeks”. Varje vecka vi äger är värd mellan 10-18 poäng. När vi deponerar dem hos RCI fylls vårt poängsaldo på med den aktuella summan.

Utbudet genom RCI verkar vara enormt. Det finns tusentals andra lägenheter att byta med och de poäng som krävs för att “hyra” dem varierar mellan kring 4 till 55. För 4 poäng får man exempelvis en vecka i en lägenhet på Kanarieöarna under sommaren, för 55 poäng en vecka på Hilton på Manhattan. Dyrast är just New York och Disneys anläggningar, men annars tycker jag att Fjäll-lien verkar stå sig väldigt bra i poängvärde i jämförelse vad vi kan använda poängen till. Det finns allt från ordinarie hotellrum med en dubbelsäng till stora lägenheter med tre sovrum och badrum + kök i utbudet.

Utöver att “hyra” andra andelar med våra poäng, får alla medlemmar också tillgång till något som kallas Extra semester och Sista minuten. Det är helt enkelt vanliga bokningar som görs med pengar men till rabatterade priser. En vecka på Holiday Club i sommar skulle exempelvis kosta 2300:- genom RCI (om vi inte vill använda poäng). Förra året betalade vi kring 4500:- för 4 nätter, så det är ju billigare även om man plussar på årsavgiften.

Det andra poängsystemet, där exempelvis Holiday Club i Åre är med, kallas Points. En lägenhet i Åre kan exempelvis vara värd 35000 points eller 55000 points per vecka och år. Eftersom jag inte är medlem i det systemet kan jag inte se hur byteskraften är, men tror att den är ganska bra. Lägenheterna i Holiday Club går att köpa på Blocket bland annat, priserna varierar stort beroende på vilken vecka man vill köpa.

Tja…Det här är ungefär så långt vi har kommit i erfarenheten av RCI. Så fort vi har testat att boka något genom dem återkommer jag med rapport. Tror att det tilkommer en del avgifter i själva bytet, så det återstår att se hur prisvärt boende det går att få tag på. Men, visar det sig inte vara något att ha är det bara att avbryta medlemskapet och då har vi våra fyra veckor i Storlien kvar tänker jag.

Kanske nattåg till Storlien nästa år?

Kanske nattåg till Storlien nästa år?

Men, är inte andelslägenheter väldigt lurigt?

Googlar man på andelslägenheter kommer det upp ett otal historier om människor som blivit lurade att betala stora pengar för en andel i ett lägenhetskomplex utomlands. När de sedan besöker lägenheten blir de besvikna eftersom de inte fått vad som utlovats och ibland visar sig hela lägenhetsaffären vara en bluff. Så, självklart finns det problem med vissa typer av andelslägenheter.

Vi kände dock att dels är risken att bli lurad av en svensk bostadsrättsförening begränsad, rent generellt. Dels handlar det inte om några stora pengar vi går in med, de 20 000:- som vi köpte lägenheten på var vår skatteåtebäring + pengar vi fått från att sälja på loppis m.m. Surt om de går förlorande, men vi går inte under om det händer. Skulle vi vilja göra oss av med lägenheten och inte hittar en köpare, kan vi alltid lämna tillbaka vår andel till föreningen och inte bry oss mer så att säga. Håller tummarna för att vi uppskattar både Storlien och RCI-systemet och blir kvar i många år!

Vad har du för erfarenhet av andelslägenheter? Har du testat att boka en semester via RCI? Vill gärna veta!

//Camilla

Disneyland Paris med små barn

Disneyland Paris med små barn

Dagsutflykt till Phra Nang Cave Beach, Railey, Ao Nang, Krabi

Dagsutflykt till Phra Nang Cave Beach, Railey, Ao Nang, Krabi