På vår reseblogg får du följa en barnfamilj från Vaxholm. Det planeras och funderas, såväl storstäder, äventyr som charter finns på agendan. Familjen består av Edith, Emil och Camilla. Edith får anses vara huvudpersonen - född i januari 2017.

This blog gives you a glimpse of family life in Vaxholm. Living in the heart of the Stockholm archipelago we enjoy to travel; near and far. The family consist of the father (Emil), the mother (Camilla) and Edith - born in January 2017.

Sommarens resa till Paris är bokad - med tåg!

Sommarens resa till Paris är bokad - med tåg!

Nu blir det av, vi testar att resa med tåg ner i Europa! Som jag tidigare nämnt har vi ett husbyte bokat där vi byter boende med en familj i Paris under sommaren. Läs gärna med om det här. I direkt anslutning till själva bytet har vi en kryssning tillsammans med mormor och morfar inplanerad, vilket innebär att vår resa ner till Paris startar från Köpenhamn.  Det vi har bokat nu är tåg från Köpenhamn till Paris med ett längre uppehåll i Hamburg. 

Tåg Köpenhamn - Hamburg

Jag tyckte att det var lättast att hitta rutter och priser genom Deutche Bahns hemsida. Där blev det snabbt tydligt att det egentligen är ganska smidigt att åka från Köpenhamn till Hamburg (cirka 5 timmar inkl tågfärja Rödby-Puttgarden). Men på grund av spårarbeten är första sträckan Köpenhamn-Rödby ersatt med buss, vilket gjorde att vi istället valde en annan sträcka som blev Köpenhamn-Frederica-Hamburg. Två tåg med byte i Frederica alltså, total restid cirka 5,5 timmar. Tågen är xxxx och xxxx och jag vet inte riktigt vad det innebär för standard. Vi reser från Köpenhamn vid xxx och landar in i Hamburg närmare middagstid samma dag.

Två nätter i Hamburg

Vi har ingen stress ner till Paris, vi har tillgång till lägenheten där i två veckor och tror att det räcker med kortare tid för oss att upptäcka staden mitt i sommaren. För att undvika nattåg (just denna resa känns det bäst för oss) och uttråkning för Edith tar vi två nätter i Hamburg som paus på vägen. Vi siktar på att bo på Hotel Terminus am Hauptbahnhof vilket, precis som namnet antyder, ligger bara ett par meter från stationen. Smidigt! En heldag i Hamburg har vi och jag har siktet inställt på att besöka Miniatur Wunderland, som ser supermysigt ut. Utöver det blir det säkert mycket lekplatshäng, pretzels och någon öl. 

Tåg Hamburg - Paris  

Tidigt på morgonen, 06.02 närmare bestämt, efter två nätter i Hamburg påbörjar vi resan mot Paris. Total restid ca 8 timmar, byte i Karlsruhe där vi har ett ganska kort byte på kring 20 minuter som jag hoppas ska funka bra. Vi reser med ICE vilket är Tysklands motsvarighet till X2000 tror jag, men med familjevagnar. Jag hoppas att jag har lyckats boka in mig i en sådan för där finns vad jag har förstått lekrum! Var längesen jag såg något sånt i Sverige (kanske 15 år sedan?) men det är såklart en väldigt bra idé! Positivt också om så många familjer som möjligt reser i familjevagnen så att resan blir lugnare för övriga resenärer, tänker jag? Framme i Paris redan vid 14.30-tiden vilket känns skönt så att vi hinner hitta till lägenheten i lugn och ro innan middagstid.

Vad kostar det att resa från Köpenhamn till Paris med tåg?

För oss landar tågbiljetterna på totalt 2010:- från Köpenhamn till Paris för oss alla tre. Jag bokade första dagen som biljetterna mellan Köpenhamn och Hamburg var tillgängliga och valde i stort de billigaste avgångarna. Dock valde jag inte den billigaste biljettvarianten, hade jag gjort det hade vi landat kring 400:- billigare tror jag. Nu valde jag en variant som möjliggör avbokning (mot en avgift dock) och viss kollektivtrafik i Hamburg om jag förstått det hela rätt.

Hotellet i Hamburg ligger för närvarande, i vår bokning som kan ombokas, på kring 1600:- för två nätter. Totalt alltså under 3700:- för hela familjen, inklusive hotell. De flygresor vi tittat på ligger på samma pris, och även om det här tar betydligt längre tid känns det som ett betydligt mer spännande alternativ!

Snart är det sommar!

Snart är det sommar!

Efter Paris-tiden får vi se vad vi tar vägen. Antingen fortsätter vi tåga omkring lite i Europa, tar tåget hem till Sverige i sakta mak eller så flyger vi direkt hem - till Stockholm eller släkten på västkusten. Tanken är att hålla det helt öppet, vi får se hur det går med det!

Vad har du för erfarenheter av tågresor i Europa? Tips till oss?

//  Camilla 

Bli en barnsäker resenär!

Bli en barnsäker resenär!

Så får du råd att resa mer!

Så får du råd att resa mer!