På vår reseblogg får du följa en barnfamilj från Vaxholm. Det planeras och funderas, såväl storstäder, äventyr som charter finns på agendan. Familjen består av Edith, Emil och Camilla. Edith får anses vara huvudpersonen - född i januari 2017.

This blog gives you a glimpse of family life in Vaxholm. Living in the heart of the Stockholm archipelago we enjoy to travel; near and far. The family consist of the father (Emil), the mother (Camilla) and Edith - born in January 2017.

Vi testar bostadsbyte!

Vi testar bostadsbyte!

Något vi har varit sugna på att testa sedan ett par år tillbaka är bostadsbyte. Alltså att man byter bostad med en annan familj/en annan person under semestern för att hålla kostnaderna nere och få en annan typ av upplevelse. Nu är det dags för oss att testa! Vi fick tips om att prova HomeExchange.com, skapade en profil (med ganska låga förväntningar ska erkännas) och blev positivt överraskade när vi fick fem bytesförslag på tre dagar! Vi fastnade för en familj med ett barn i Paris och nu är allt ordnat - vi byter både bostad och bil två veckor i juli. En perfekt möjlighet att provbo i ett annat land. Superspännande!

Hur funkar det att byta bostad?

På HomeExchange funkar det som så att du först skapar ett konto, med en kortfattad profil om dig själv och din familj. Därefter lägger du till din eller dina bostäder (det går alltså även att lägga till fritidshus och så vidare, vilket förstås kan skapa fler bytesmöjligheter) genom att beskriva bostaden, närområdet m.m. och lägga upp bilder. Sidan är inte superanvändarvänlig, men klart bättre än exvis AirBnB enligt mig. Att skapa en profil går relativt snabbt, surfa gärna omkring på andras hembeskrivningar lite för att inspireras kring vad som är bra att skriva ner eller visa bilder på.

På HomeExchange finns det flera sätt att byta bostad:

  • Dels “direkt”, vilket innebär att någon kommer till ditt boende och du åker till dennes bostad under samma period. Det passar om ni hittar datum som matchar för er båda och det är denna typ av byte som vi testar i sommar. Hur många dagar bytet gäller väljer ni själva.

  • Dels ett mer flexibelt byte, vilket innebär att någon kommer till ditt boende och du åker till dennes bostad men inte under samma period. Säg exempelvis att du redan har planer för din sommarsemester, men att en familj från San Francisco gärna vill komma till din bostad då. Det passar dig bra att de kommer och bor i bostaden när du ändå är borta under sommaren, men du vill hellre resa till San Fransisco över påsken. Har du tur har den andra familjer planer över påsken (säg, hälsar på vänner eller familj) och deras bostad står tom. Då byter ni så att du bor i deras hem under påskhelgen och de bor i ditt hem under sommaren. Hur många dagar bytena gäller väljer ni själva.

  • Som ett tredje alternativ finns också något som HomeExchange kallar för Guest Points. När man blir medlem och skapar en profil får man ett antal Guest Points, jag fick 1750 totalt. Om jag nu hittar ett boende som jag är sugen på, säg en lägenhet i Göteborg, men de som äger lägenheten inte är sugna på ett byte mot vår bostad på Vaxholm. Då kan jag erbjuda dem att “betala” med mina Guest Points istället. De får då ett visst antal Guest Points per dygn av mig som de sedan kan välja att “betala med” för ett annat byte. Vår bostad “kostar” 175 Guest Points per natt, som exempel.

När du eller någon annan är intresserad av ett byte kontaktar ni varandra genom HomeExchange meddelandefunktion kan då bestämma detaljer så som om ni även ska byta bil med varandra, om det önskas barnsäng eller annat specifikt. Det är också lämpligt att göra upp om eventuella tillkommande kostnader, som städning, biltullar m.m.

Rent praktiskt inför själva bytet finns det förstås en del att tänka på. Vi behöver exempelvis skriva en guide till hur allt fungerar här hemma, så som spis, tvättmaskin och trappgrindar. Mer om det kommer i ett inlägg lite längre fram!

Vår närmaste strand hemma på Vaxholm!

Vår närmaste strand hemma på Vaxholm!

Vad kostar det att byta bostad?

Ett medlemskap på HomeExchange kan ordnas på två olika sätt. Antingen betalar man 1300:- och är medlem ett helt år och kan genomföra obegränsat antal byten under året. Alternativt betalar man 100:- per natt, vilket passar bra om man endast är intresserad av att genomföra ett eller två kortare byten per år. Som jag förstår det kostar det ingenting att låta en annan familj bo hemma hos dig och “betala” med Guest Points. Det är alltså när du själv “bor” som det krävs ett medlemskap. Eftersom sommarens byte för oss är två veckor betalade vi för ett år direkt (det blir ju billigare) så jag har inte testat den andra varianten.

Och så stranden en bit bort, vem vill inte semestra här?

Och så stranden en bit bort, vem vill inte semestra här?

Tidigare resor där jag tror att det hade passat oss finfint med ett bostadsbyte är våra resor till Åre, Israel och Singapore. På båda de resorna har vi känt att boendekostnaden drog iväg lite mer än förväntat och att matpriserna är så höga att det hade varit skönt att kunna ordna lite på egen hand i en lägenhet. Håller tummarna för att Paris blir en fin upplevelse så att vi är sugna på att testa flera!

Är du också sugen på att bli medlem hos HomeExchange? Använder du den här länken får vi båda lite extra Guest Points (tror 100). Gäller dock bara de första 12 som går via länken, så ger dessvärre inga enorma möjligheter för mig :)

Har du testat att byta bostad? Hur var det? Har du några tips till oss som är nybörjare? Vill höra om alla erfarenheter!

//Camilla

Vad hittar man på med små barn i Singapore?

Vad hittar man på med små barn i Singapore?

När små barn blir sjuka på resa - tips!

När små barn blir sjuka på resa - tips!