På vår reseblogg får du följa en barnfamilj från Vaxholm. Det planeras och funderas, såväl storstäder, äventyr som charter finns på agendan. Familjen består av Edith, Emil och Camilla. Edith får anses vara huvudpersonen - född i januari 2017.

This blog gives you a glimpse of family life in Vaxholm. Living in the heart of the Stockholm archipelago we enjoy to travel; near and far. The family consist of the father (Emil), the mother (Camilla) and Edith - born in January 2017.

Så får du råd att resa mer!

Så får du råd att resa mer!

Det är ju ingen hemlighet att vi prioriterar resor högt i vår familj. Våra bästa spartips för att få mer pengar att resa för kommer i det här inlägget!

För att visa på vad det verkligen kostar att göra de resor vi gör, försöker jag ju alltid att sammanställa resans utgifter i ett specfikt inlägg. För 2018 års resor kommer jag att göra ett samlingsinlägg, där man kan se lite vilken typ av resor vi gjorde och vad de kostade totalt sett. Tills det är producerat, denna intensiva och sjukdomafyllda vinter, hittar du alla inlägg som rör resebudget här.

Sedan sommaren 2017 har vi en bil i familjen, vilket vi klarat oss ganska bra utan tidigare, vilket troligtvis gör att resebudgeten för de kommande åren har krympt lite. Bil är dyrt och det äter snabbt upp resepengarna. Men! Det finns mycket man kan göra för att öka sitt sparande till resor, om det är det man vill prioritera. Här kommer våra tips!

Våra bästa spartips för att kunna resa mer

 • Starta ett sparkonto. Antingen ett dedikerat för resor, dit du kanske sätter av pengar varje månad från lönen. Eller som vi har, ett där du sparar alla extrainkomster som kommer genom loppisförsäljningar, uthyrningar m.m. Ganska snabbt blir det en summa pengar som du kan använda till något roligt, som att resa!

 • Sälj dina saker på Blocket, Tradera och lokala köp/sälj-sidor på Facebook. Eller på en loppis, för all del. Särskilt om du har barn finns troligtvis en hel hög med prylar hemma som alla har växt ur, ingen använder längre eller som bara rent allmänt skulle vara mer till nytta hemma hos en annan familj. Det gäller även för oss vuxna och våra grejor, förstås. Rensa och sortera. Vad går att sälja? Det allra mesta!

 • Hyr ut din bil via Snappcar. Om du alls behöver behålla din (dina?) bilar, hyr ut den via Snappcar de dagar du inte använder bilen. Har du bil för att ta dig till och från jobbet kanske du inte har behov av den varje helg? Eller använder du bilen för helgens aktiviteter, men den står ensam och övergiven hela veckorna? Perfekt - skapa en profil på Snappcar och hoppas att någon i ditt grannskap väljer att hyra din bil istället för att skaffa en egen! Är du i behov av en Volvo V70 i Vaxholmsområdet så vet du vart du hittar den! Om du använder Refunder (se nedan), glöm inte att Snappcar ger pengar tillbaka via dem.

 • Använd cash-back-tjänster. Kan kännas lite omständligt och krångligt, men via exempelvis Refunder (inbjudningslänk) kan man installera en plug-in i datorn som gör att så fort det finns en Refunder-rabatt att använda på sidan kommer det upp automatiskt. Cashback-sidorna funkar som så att när du vill handla något på nätet, exempelvis hos Polarn och Pyret eller Booking.com, och går via Refunder-sidan, så får du en viss procent i pengar tillbaka på ditt köp. Säg att du vill handla på Polarn och Pyrets rea. Du går in på Refunders hemsida, söker fram Polarn och Pyret och klickar dig in på deras hemsida. Just nu får man 3% i cashback vid köp hos PoP, vilket kanske inte är supermycket för ett enda köp men… många bäckar små!

 • Använd ett kreditkort som ger dig poäng att använda till resor. Jag har tidigare nämnt att vi använder American Express Eurobonus Premium och det trivs vi bra med. Vill du testa det kortet kan du använda den här länken (inbjudningslänk), så får vi båda många extra Eurobonuspoäng automatiskt. Bara under de senaste 12 månaderna har vi fått ihop kring 80 000 Eurobonuspoäng genom att använda vårt kort, inga flygningar med SAS inkluderat. Det ger, genom 2 för 1 vouchern man får genom American Express, en resa tur och retur till USA med SAS.  Andra kort som fungerar på samma sätt är Norweigans och SJ:s. Självklart ser du till att betala dina kreditkortsräkningar i tid, så att du inte behöver betala någon ränta på pengarna.

 • Använd de rabatter som finns! Många missar exempelvis den stående ICA-rabatten hos Ving och densamma för resor med TUI genom COOP. De flesta charterbolag kör olika kampanjer under året och har du möjlighet att resa utanför skolloven finns det möjlighet till riktigt bra kap vissa tider på året. Exempelvis sålde TUI flygbiljetter till Vietnam, Mauritius och flera andra platser genom sista minuten i januari för kring 3000:- per person tur och retur. I jämförelse med ordinarie pris är det riktigt bra!

 • Hyr ut din bostad! Bor du i friköpt bostad är det fritt fram att hyra ut, exempelvis via Air BnB. Bor du i en hyresrätt eller en förening behöver du värdens eller föreningens tillåtelse för att hyra ut hela, men testa! Delar av bostaden, exvis ett extra sovrum, får du hyra ut utan värdens tillåtelse. Att hyra ut bostaden när du ändå är på semester ger ju en win-win i sammanhanget!

 • Byt bostad med andra under semestern. Läs här om hur vi planerar att testa HomExchange i sommar!

Vi flög till Singapore för våra Eurobonus-poäng!

Vi flög till Singapore för våra Eurobonus-poäng!

Och så lite mer allmänna spartips…

När vi ändå är igång tål vissa generella spartips att repeteras!

 • Ha ett regelbundet sparande. Oavsett hur stort, se till att det blir av varje månad och sätt av pengar till sparande direkt när lönen kommer. Beroende på när och hur du tror att du behöver dina sparpengar: välj en lämplig sparform. Hög risk och möjlighet till högre avkastning (dvs pengar du klarar av att förlora) placerar många i aktier, långsiktliga sparanden fokuserar många i fonder och för mycket kortsiktiga sparanden där du vet att du behöver pengarna är ofta sparkonto det bästa alternativet.

 • Gör en matlista. Detta har minskat våra matutgifter med flera tusen i månaden! Vi kör på tvåveckorsmenyer nu, vilket funkar superbra. Vi gör en meny (ibland med span på butikernas extrapriser) och handlar sedan allt som behövs vid ett eller två tillfällen. Dels blir det mindre småhadlingar (vilka tenderar att dra iväg prismässigt) och dels slipper vi bekymra oss om vad vi ska laga när vi kommer hem från jobbet. Bara att titta på matlistan, öppna kylskåpet och köra igång. Mer vegetariskt har det blivit för oss på köpet, för det är lättare att komma på när vi sitter ner och planerar än om vi står i mataffären och ska bli inspiererade.

 • Bilen. Återigen. Behöver du din bil? Behöver ni två bilar, om ni har det? Stor utgift för många!

 • Planera dina övriga inköp. Istället för att strosa runt i butiker och shoppa det du känner för, gör en ordentlig genomgång av vad du har hemma och gör en lista över vad du behöver kommande säsong. Dels kommer du troligtvis inse att du behöver färre saker än du trodde, men framförallt kommer du ha möjlighet att köpa det du behöver när det finns erbjudanden. Med listan alltid tillgänglig i mobilen kan du enkelt stämma av mot den när du får ett erbjudande om rabatter et cetra skickat till dig som reklam. Behöver du något, utifrån listan? Om inte, haka inte på erbjudandet!

Vilka är dina bästa spartips?

//Camila

 

Sommarens resa till Paris är bokad - med tåg!

Sommarens resa till Paris är bokad - med tåg!

Vad hittar man på med små barn i Singapore?

Vad hittar man på med små barn i Singapore?