På vår reseblogg får du följa en barnfamilj från Vaxholm. Det planeras och funderas, såväl storstäder, äventyr som charter finns på agendan. Familjen består av Edith, Emil och Camilla. Edith får anses vara huvudpersonen - född i januari 2017.

This blog gives you a glimpse of family life in Vaxholm. Living in the heart of the Stockholm archipelago we enjoy to travel; near and far. The family consist of the father (Emil), the mother (Camilla) and Edith - born in January 2017.

Incheckade på Aquila Rithymna Beach, Rethymnon, Kreta

Incheckade på Aquila Rithymna Beach, Rethymnon, Kreta

Vi kan ha hittat Kretas bästa hotell för en höstresa! Åtminstone om det finns bad- och lekglada barn med i sällskapet.

Jag har längtat tillbaka till Grekland sedan vi reste till Korfu för snart 4 år sedan. Det blir så lättsamma semestrar här med god mat, fräscha hotell, fina bad och trevlig service. Inför hösten nu var vi sugna på att komma iväg en sväng med två av Ediths kusiner, min syster och mina föräldrar. Valet föll på Kreta, trots sent på säsongen!

Oktober på Kreta, funkar det?

Jag har alltid räknat Grekiska övärlden som ej bokningsbar efter september. Men det visade sig att Apollo körde charter till Kreta flera veckor in i oktober och det känns helt rätt. Visst, vi har inte full sol varje dag men väldigt få regnskurar totalt sett och när solen är framme är det oerhört skönt. Edith har badat i havet och långa stunder har det lekts och grävts i vattenbrynet på stranden.

Fördelen med oktober är att det inte är så mycket folk, nackdelen lite ostadigt väder och att en del restauranger har stängt. Vill man upptäcka mycket av det som Kreta kan erbjuda i form av sevärdheter tror jag dock att detta är den bästa tiden på året - inte för varmt men samtidigt ljumma vindar. Vi diskuterade häromdagen om lågsäsong på Kreta är bäst på våren eller hösten. Emil tror våren, för då är servicenivån nog ändå hög (personalen har inte tröttnat, vilket vi har känslan av att många har gjort nu), medan jag tror att hösten är bäst för då dröjer sig värmen kvar i havet. Finns säkert många andra för- och nackdelar med lågsäsongerna såklart.

Lugnt hörn i lekområdet

Lugnt hörn i lekområdet

Aquila Rithymna Beach, Rethymnon strand

Vad är det då som är så bra med Aquila Rithymna Beach? Framförallt inomhuspoolen. Vet inte hur vanligt det är på hotell i Grekland, jag har inte alls sett många som har det. Men här finns det och den är gratis och öppen för alla som bor på hotellet. Perfekt alltså eftersom vädret är lite svajigt och utomhuspoolerna lite svala, stor tillgång på en höstresa. I anslutning till inomhuspoolen finns ett spa med väldigt bra massage och alla får en gratis 15 valfri behandling som välkomstpresent (superbra massage!).

Trots sent på säsongen finns det barnklubb och flera olika barnaktiviteter och lekmöjligheter som är öppna. De första dagarna från 10 till 19, sen från 10-14 nu sista veckan på säsongen. I barnområdet finns också en jättefin barnbuffe (Tasty corner) som är öppen 11.00-19.00 alt 11-14. Där finns alltid glass och frukt men också lunch och middag vissa tider. Buffén är gratis även om barnen inte har all inclusive. Barnområdet har särskilda lekrum för barn 0-3 år (Edith väldigt stolt över att bara hon får vara där), barnklubb för 4-10 åringar (osäker på högsta åldern där) och möjlighet till lek och pyssel även om barnen inte lämnas till klubben.

Vi har halvpension och både frukost- och middagsbufféen är superfina. Stort utbud, fräscht, variation och väldigt gott allting vi testat. Servicen i serveringen (av dryck) är dock lite varierad. Lunch har vi ätit både inne på hotellområdet (tre restauranger finns att välja på, vi har framförallt kört på gyros i pita på Mournies vid stora poolen), på gatan utanför och inne i Rethymnon. Prisnivån på hotellet är generellt sett hög, framförallt för dryck och snacks, lunchen mer prisvärd. Bonustips: beställ frukost till rummet för 4 euro. En stor korg med fikabröd ingår, perfekt till fika senare på dagen vilket är lite svårt att få tag på om en inte har all inclusive!

Hotellet är, på gott och ont, enormt stort. Det finns flera olika boendetyper, vi bor i “vanligt” hotellrum i huvudbyggnaden. Från vårt rum fin utsikt över hotellområdet och havet, lite tur eftersom att vi inte valde till havsutsikt i bokningen. Supernära stranden, kanske 20 meter eller så - sitter ihop med hotellet alltså. Solstolar och parasoll är gratis vilket är skönt för oss som ibland kommer många men kortare stunder till stranden. Såhär på lågsäsong har det inte varit problem att få solstolar (mer än vid huvudpoolen) men vi kan föreställa oss att det är rejält svårt i högsäsong faktiskt.

Bungalow med egen pool precis nere vid stranden

Bungalow med egen pool precis nere vid stranden

Vi läste flera omdömen innan vi bokade, bland annat om att stranden inte skulle vara så fin. Det håller vi inte med om, den är välstädad och det finns både sten och strand blandat. Något vi däremot kan hålla med tidigare omdömen om är att priset på vatten är i högsta laget; 1 liter till middagen kostar kring 50:- vilket känns lite väl. Madrasserna på solstolar vid poolerna behöver fräschas upp/bytas ut). Hade också varit nice med uppvärmd barnpool utomhus, men man kan inte få allt!

Vilket är det bästa charterhotellet du bott på?

/ Camilla

Föräldraledig utomlands - vad gäller egentligen?

Föräldraledig utomlands - vad gäller egentligen?

Vilken är bästa rutten för en kryssning jorden runt 2021?

Vilken är bästa rutten för en kryssning jorden runt 2021?