På vår reseblogg får du följa en barnfamilj från Vaxholm. Det planeras och funderas, såväl storstäder, äventyr som charter finns på agendan. Familjen består av Edith, Emil och Camilla. Edith får anses vara huvudpersonen - född i januari 2017.

This blog gives you a glimpse of family life in Vaxholm. Living in the heart of the Stockholm archipelago we enjoy to travel; near and far. The family consist of the father (Emil), the mother (Camilla) and Edith - born in January 2017.

Vilken är bästa rutten för en kryssning jorden runt 2021?

Vilken är bästa rutten för en kryssning jorden runt 2021?

För ett tag sedan gjorde jag ett inlägg om jorden-runt-kryssningar som blivit väldigt poppis att läsa. Kanske fler än jag som, trots viss tveksamhet om det verkligen vore så härligt som man tror, lockas av att kryssa runt jorden på drygt tre månader? Tänk att packa en väska, checka in i en hytt (gärna med balkong!) och veta att har kring tre månader av nya platser framför sig utan att behöva packa om väskan en enda gång? Lite häftigt ändå.

MSC Meraviglia i Flåms hamn, sommaren 2019

MSC Meraviglia i Flåms hamn, sommaren 2019

Vilken är bästa rutten på en kryssning jorden runt?

Himla svårt att säga, förstås. Troligtvis väldigt individuellt beroende på var man tidigare varit, om det finns särskilda platser en vill besöka eller undvika och vilken tid på året man reser? Nuförtiden använder jag nästan bara kryssningar.se för att söka fram olika kryssningar (mycket mer användarvänlig sida än de jag testat tidigare) och där är det lätt att få en överblick: jordenruntkryssningarna avgår i början av januari oavsett bolag, rutt och avreseår.

Eftersom kryssningarna avgår i början av året och pågår under 100-120 dagar generellt sett kan det vara värt att fundera lite över hur klimatet är på de olika destinationerna beroende på vilken tid fartyget anländer till vilken hamn. En blogg jag följde för några år sedan, skriven av en amerikan som kryssade jorden runt med Holland America Line, beskrev regn och medikert turistväder i nästan varje hamn och det känns ju lite trist tänker jag!

Costa cruises världskryssning 2021 avgår från Venedig den 3/1 2021. Den börjar västerut i Europa, fortsätter ner mot Jordanien, Oman, Indien och Maldiverna. Därefter vidare till både Seychellerna, Madagaskar och Mauritius (!) innan ett par uppehåll i södra Afrika. Därifrån över till Sydamerika med stopp såväl i söder som längs västra sidan, exempelvis i Argentina och Peru. Via Panamakanalen vidare till bland annat Honduras, Florida och New York innan överresa tillbaka mot Europa med stopp på Bermuda och Azorerna på vägen. Efter en snabbkoll på vädret i perioden på respektive plats: en del regn på Madagaskar, relativt svalt i Sydafrika men i övrigt verkar Costa cruises prickat in nästan det bästa vädret på respektive resmål med den rutten!

Costa cruises rutt, bild från  Kryssningar.se

Costa cruises rutt, bild från Kryssningar.se

Sedan flera år tillbaka är jag himla sugen på att testa att kryssa med Cunard. Kanske inte helt rätt att ge sig ut 113 nätter i sträck direkt men ändå. Cunards jordenruntkryssning 2021 avgår också den 3/1 men från New York. Januari är nog knappast den bästa tiden att besöka NY men direkt därifrån seglar fartyget via Southampton och Teneriffa till Sydafrika. Därefter stopp på Mauritius och Reunion Islands innan man når Australien med många stopp. Vidare in i Asien; Indonesien, Hong kong, Vietnam, Singapore, Malaysia och Sri lanka. Slutligen stopp i bland annat Dubai och Oman innan man når Europa med ett par stopp innan stopp i Cádiz i Spanien, Southampton och slutligen New York. Spontant känns det som att Cunards kryssning har väldigt många dagar till sjöss, alltså dagar utan att man kan gå iland. Visserligen är nog detta ett bolag som erbjuder fin underhållning ombord, men poängen med att resa är ju inte bara att se fartyget tänker jag. Vädermässigt känns det lite mer svajigt än Costas rutt, även om flera av destinationerna har fint väder året om. Australien-stoppen verkar ligga rätt i tiden, men för min del känns för kallt och blåsigt att inleda med NY-Southampton-Teneriffa i januari!

Även Princess Cruises startar sin jordenruntkryssning 2021 den 3/1 men från Florida. De gör en relativt ”rak” tur runt jorden västerut (nåja…) med inledande stopp i bland annat Mexico, Kalifornien och på Hawaii. Därefter flera drömöar som Tahiti, Pago pago och Fiji. Vidare till Nya Zealand och Australien, sedan ett par olika stopp i Sydostasien (bland annat Singapore och Thailand). Dubai, Oman, Jordanien och slutligen ganska många stopp i Europa innan åtgärd till Fort Lauderdale via Lanzarote. I södra Europa är stoppen bland annat Venedig, Split, Valletta och Barcelona och rutten känns på så sätt ganska anpassad efter den amerikanska marknaden. Vädret då? På Hawaii, Bora bora och Fiji känns det lite ostabilt i början av året. Flera av stoppen i Nya zealand bjuder nog på bra upptäckväder och att avsluta resan med många stopp i södra Europa i april är nog toppen!

Princess cruises rutt, bild från  Kryssningar.se

Princess cruises rutt, bild från Kryssningar.se

Drömstopp på en jordenruntkryssning?

Några av mina drömstopp på en kryssning jorden runt är Seychellerna, Argentina, Hawaii, Sydney och Oman. Ingen av de ovanstående har riktigt alla de i sina rutter, men får jag fritt val hade jag nog kört på Costas rutt!

Vilken jordenruntkryssning hade du valt? Ska nog försöka övertala Emil om att den här drömmen ska upp för diskussion igen!

// Camilla

Incheckade på Aquila Rithymna Beach, Rethymnon, Kreta

Incheckade på Aquila Rithymna Beach, Rethymnon, Kreta

En vecka i Paris med barn - våra bästa tips

En vecka i Paris med barn - våra bästa tips