På vår reseblogg får du följa en barnfamilj från Vaxholm. Det planeras och funderas, såväl storstäder, äventyr som charter finns på agendan. Familjen består av Edith, Emil och Camilla. Edith får anses vara huvudpersonen - född i januari 2017.

This blog gives you a glimpse of family life in Vaxholm. Living in the heart of the Stockholm archipelago we enjoy to travel; near and far. The family consist of the father (Emil), the mother (Camilla) and Edith - born in January 2017.

Bli en barnsäker resenär!

Bli en barnsäker resenär!

Här hemma har det varit lite kaotiskt på sistone. Jobb-kalendern är oerhört full och livet rullar förstås på. Inga större resor har genomförts men vi ser fram emot sommarens kryssning och Paris-resa. Våren har bjudit på en del dagar i Göteborg - fler kommer i juni då Edith ska få gå på Liseberg med sina kusiner för första gången.

Så, äntligen dags för ett blogginlägg igen. Denna gång på ett tema som berör mig mycket.

Liten Edith, trygg i pappas famn

Liten Edith, trygg i pappas famn

Har du läst UD:s råd för att bli en barnsäker resenär? Att ta hänsyn till barn när vi är på resande fot innebär mer än att anmäla brott mot barn när vi ser det! 

Något jag brinner mycket för, men inte engagerar mig så mycket i som jag önskar att jag gjorde, är barns rättigheter. Ingenting gör mig så ledsen som när barn far illa av hur vuxna behandlar dem. Oskyldiga barn som föds in i missbruk, krig, våld, sexuellt utnyttjande eller andra hemska förutsättningar håller mig vaken vissa nätter. Tyvärr är det oerhört många barn som tvingas växa upp utan sina grundläggande rättigheter tillgodosedda och det är vi vuxna som har ett ansvar att se till att de får det bättre. Både för våra egna barn och andras.

Vad kan du som turist göra för att minska utsattheten hos barn?

https://thinkchildsafe.org/ finns 7 tips för att inte som turist bidra till att barn lever i utsatthet.

  1.  Behandla inte lokalbefolkningen och deras barn som zoo-attraktioner. Åk in med på turer till barnhem och skolor för att “titta hur de har det”. Hur hade vi själva reagerat om det kom en turistbuss fylld med kineser, tyskar eller norrmän till våra barns förskolor för att “titta på barnen”? Läs mer här.

  2. Tänk en extra gång innan du engagerar dig som volontär i projekt som inkluderar barn. Att som utomstående komma in en kort tid i ett barns liv och “göra nytta” genom att finnas där som stöd och för kärlek kan tyckas fint, men riskerar att ställa till med lika mycket som det bidrar med. Barnen behöver personer som kan vara med dem kontinuerligt, som kan deras språk och förstår deras kultur. Tipsen från ChildSafe är istället att engagera sig i projekt där man inte arbetar direkt med barnen utan istället bidrar indirekt till deras välmående.

  3. Ge inte pengar, mat eller saker till barn som tigger är svårt, att inte ge till barn som uppenbarligen befinner sig i en utsatt situation. Men när du ger till dem, innebär det att det är mer effektivt för dem att tigga än att gå i skolan. Bättre är då att försöka hitta butiker, restauranger och verksamhet med en positiv effekt för lokalsamhället - det gynnar barnen när deras föräldrar har en försörjning. Läs mer om sådana organisationer här.

  4. Hjälp inte barn du finner i en utsatt situation på egen hand, om det är möjligt att kontakta en professionell organisation för hjälp. Ta exempelvis aldrig med ett barn till ett hotellrum, det sätter både dig och barnet i en mycket utsatt situation. Här finns exempel på organisationer.

  5. Sex med barn är ett brott. End of story. Rapportera allt du ser som har något med detta att göra - här finns kontaktuppgifter.

  6. Barn ska inte arbeta - de ska gå i skolan. Många barn hjälper bara sina föräldrar efter skolan, men andra fråntas möjligheten till utveckling genom att de tvingas arbeta istället för att studera, leka och få möjlighet att utvecklas i sin egen takt. Köp inte produkter eller tjänster från barn. Rapportera barnarbete till dessa organisationer.

  7. Planera din resa med organisationer som tar barns rättigheter på allvar. Det finns många - håll utkik!

Även UD har sammanställt information om hur man blir en mer barnsäker resenär. När jag började skriva detta inlägget befann vi oss i Thailand - här ett exempel på UD:s information om barns utsatthet i just Thailand.

Liten Edith nära mamma

Liten Edith nära mamma

Jag har tyvärr svårt att ens titta på nyheterna när bilder på utsatta barn fladdrar förbi (trots att de värsta bilderna/filmerna inte ens  visas). Att läsa om övergrepp för barn eller arbeta med utsatta barn, får mig att drömma mardrömmar i flera veckor. Tyvärr, eftersom det är så viktigt att vi blir upplysta och förstår och gör allt vi kan för att det kan bli bättre. Kanske blir jag tuffare med åren? Om inte, får jag fortsätta att i varje fall reagera när jag ser att barn far illa, det är det minsta vi alla kan göra!

// Camilla  

Dagsutflykt till Phra Nang Cave Beach, Railey, Ao Nang, Krabi

Dagsutflykt till Phra Nang Cave Beach, Railey, Ao Nang, Krabi

Sommarens resa till Paris är bokad - med tåg!

Sommarens resa till Paris är bokad - med tåg!