På vår reseblogg får du följa en barnfamilj från Vaxholm. Det planeras och funderas, såväl storstäder, äventyr som charter finns på agendan. Familjen består av Edith, Emil och Camilla. Edith får anses vara huvudpersonen - född i januari 2017.

This blog gives you a glimpse of family life in Vaxholm. Living in the heart of the Stockholm archipelago we enjoy to travel; near and far. The family consist of the father (Emil), the mother (Camilla) and Edith - born in January 2017.

Vad vet vi om Storlien?

Vad vet vi om Storlien?

Som vi tidigare berättat har vi investerat i en andelslägenhet i Storlien, i föreningen/området Fjäll-Lien! Det är ju delvis ett led i att försöka minska resekostnaderna (på sikt) men att ändå ha möjlighet att fortsätta resa mycket men också bara för att det är mysigt att ha en ”egen” stuga i fjällen.

Tyvärr har vi inte haft möjlighet att resa upp ännu men senast vecka 13 nästa år (en av våra vinter/vår-veckor) är det äntligen dags!

Geiranger, Norge

Geiranger, Norge

Vad kan man göra i Storlien?

Vad man gör när man är på plats i Storlien beror förstås på säsong. Utifrån vad jag läst och fått berättat för mig är det självklart skidor som är i fokus under vinter och vårvinter och vandring under sommar och höst. Jag ser också många långa mysiga kvällar framför brasan framför mig, oavsett årstid, och svamp- och bärplockning på sensommaren. Kanske en lugn tänkarvecka på höst eller vår? Jag är inspirerad av Bill Gates som tydligen har flera (egna) tänkarveckor per år!

Vill man åka skidor finns backar och spår några meter från stugorna och då behövs (åtminstone i teorin) ingen bil på plats. Har en bil med sig öppnas dock många möjligheter till utflykter! Åre ligger inte alldeles för långt bort och ytterligare en bit längre bort finns Östersund. Strax väster om Storlien ligger gränsen till Norge och efter en tur in i landet hittar man bland annat Hegra fästning och fler naturupplevelser. På Fjäll-Liens hemsida finns tips både för sommar, vinter och året runt-aktiviteter.

Jag är väldigt sugen på ett besök till Flammans skafferi som bjuder på lite lyxigare mat med fokus på lokala råvaror. Det finns ytterligare ett par restauranger i närområdet men jag tror att de flesta gäster lagar många måltider i stugorna? Med läget mycket nära Norge finns det förstås en hel del gränshandel i Storlien. Bra eller dåligt vet jag inte (det ser inte supercharmigt ut, men utbudet lär ju vara stort) och vad jag förstått växer handelsområdet ännu mer nu så brist på mataffärer lär det inte vara även om prisnivån kanske är lite högre än på andra platser.

Det finns flera boendeanläggningar i Storlien som har mycket information på sina sidor. Kolla exempelvis in Storliens Högfjällshotell och STF Storliens fjällgård. Är du mer intresserad av Fjäll-Lien (hyra stuga eller köpa andel) kan du kika här så kommer du till bostadsrättsföreningens hemsida där kontaktuppgifter till styrelsen finns.

Vad kostar det att åka skidor i Storlien?

Eftersom det är skidor i fokus under vintern är det främst det vi har sikte på för vecka 13. Förhoppningvis finns det massor av snö och blir härligt väder så att vi vill vara ute hela dagarna. För oss är det främst utförsåkning (barnbacken) och lite längdskidåkning (med och utan Edith) som blir i fokus detta första år. Men det finns mycket mer, förstås, exempelvis möjlighet att turskida längs spår till STF-stationen Blåhammaren och till Storulvån.

För den som åker längd finns flera spår att välja på, bland annat ett 4,5 km lång med elljus. För mig (och Edith förutsätter jag) kommer utförsåkningen i Storlien att räcka många år framöver men den som önskar sig stor variation och många avancerade backar kanske hittar ett bättre utbud i exempelvis Åre. Det finns dock totalt 23 nedfarter och både hopp och offpist så troligtvis hittar de flesta något som passar här åtminstone ett par dagar.

Priserna då? Betydligt lägre än på många andra skidorter i Sverige utifrån min snabba jämförelse.

Prisexempel för skidhyra och liftkort i Storlien (hämtade från säsong 18/19 års priser, tack Högfjällshotellet!):

  • 4 skidlektioner á 1,5 timmar i grupp: 795:- (barn från 4 år och vuxna)

  • Liftkort veckokort (8 dagar) 1610:- för vuxen och 1270:- för ungdomar 8-15 år och pensionärer..

  • Liftkort 4 av 8 dagar 1135:- respektive 955:-

  • Barn som använder hjälp har gratis liftkort i sällskap med betalande vuxen.

  • Multihyra (variera fritt mellan olika typer av skidor och utrustning) 1040:- 8 dagar vuxen, 660:- för barn upp till 7 år. Ungdomar mellan 8-15 år 800:-

  • Slalomskidor 4 dagar 610:- vuxen, 460:- barn och 520:- ungdomar.

Det går att hyra skidor för längd, slalom och Telemark, snowboards, pulkor och snöskor bland annat i olika kombinationer och antal dagar, verkar väldigt flexibelt.

Jag tycker det är särskilt bra att det går att ha ett liftkort som gäller 4 av 8 dagar (jag kommer aldrig åka 8 dagar i sträck) och att det går att ha skidhyra där man varierar mellan längd- och slalomskidor. Perfekt variation!

Storforsen, Geiranger

Storforsen, Geiranger

Hur reser man till Storlien?

Vi har egentligen bara sett två möjligheter vad gäller att resa från Vaxholm/Stockholm till Storlien: tåg eller bil. Det går också att flyga till Östersund och sedan hyra en bil i och för sig, kanske att det är ett alternativ också?

Att resa med bil till Storlien: Från Stockholm kan man köra ”raka vägen” till Storlien via Uppsala, Bollnäs och Ljusdal. Efter Ljusdal är det dock många mil med (tycks det) väldigt tomt på boende och service, vilket gör det till en väldigt lång resa för oss. Det tar ca 7,5 timmar att köra, i nuläget alldeles för långt för oss på en dag. Vi tror därför att bästa alternativet för bilkörning för oss är Vaxholm- Sundsvall (övernattning i eller strax utanför) och sedan Sundsvall-Storlien med ankomst efter lunch. Kanske ett lunchstopp på något av toppenställena i Åre? Äter gärna en löjromspizza på Wersens igen! Det tar eventuellt någon halvtimme mer att köra, men då finns det fler boendemöjligheter längs vägen. På hemvägen troligtvis lämpligast att lämna någon dag för tidigt (ordinarie är söndag-söndag) och övernattning på vägen tillbaka. Uppskattad kostnad kring 2500:- vintertid (boende på hotell/vandrarhem) och 1500:- sommartid (tält på camping).

Att resa med tåg till Storlien: Både SJ och Snälltåget kör tåg till Storlien. Dels kan man åka nattåg och dels dagtåg. Majoriteten av avgångarna har byte i Åre eller någon annan närliggande station, men det går även att åka tåg hela vägen. Lite svårt att uppskatta priserna eftersom de inte har släppts för vintern ännu, men jag tror att det landar på kring 2-4000:- tur och retur för vår familj (två vuxna, ett barn under 5 år). De lägre priserna gäller för dagtåg, bokar man i god tid går det nog att pressa priset ytterligare. Dagtåg tar kring 8 timmar så restiden blir ungefär den samma med tåg och bil, men tåg passar generellt oss bättre. Frågan är dock - blir man lite väl begränsad utan bil på plats i Storlien? Får undersöka detta med familjer som varit där tidigare!

Har du varit i Storlien, eller har du andra tips om fjällsemester med små barn? Vi tar tacksamt emot dem!

/Camilla

PS. Vi har ju som sagt inte varit i Storlien ännu, så bilderna är från fantastiska Geiranger!

En vecka i Paris med barn - våra bästa tips

En vecka i Paris med barn - våra bästa tips

Hur gick det med vårt bostadsbyte?

Hur gick det med vårt bostadsbyte?