På vår reseblogg får du följa en barnfamilj från Vaxholm. Det planeras och funderas, såväl storstäder, äventyr som charter finns på agendan. Familjen består av Edith, Emil och Camilla. Edith får anses vara huvudpersonen - född i januari 2017.

This blog gives you a glimpse of family life in Vaxholm. Living in the heart of the Stockholm archipelago we enjoy to travel; near and far. The family consist of the father (Emil), the mother (Camilla) and Edith - born in January 2017.

Att planera en resa till Sydafrika

Att planera en resa till Sydafrika

En vän till mig skämtade om att jag kunde få planera deras resa till Sydafrika (med avresa i höst) eftersom jag tydligen redan låg långt fram i tiden och planerade nyårsevent och så. Såklart ville jag det! Skulle jag få välja skulle jag nog planera resor hela dagarna, så det här var förstås en rolig utmaning.

Och vilket land Sydafrika verkar vara! Här tycks finnas allt - vacker (och skiftande!) natur, djur, safaris, vandringsmöjligheter, stränder, städer, god mat, vingårdar... Jag blev oerhört sugen på en resa hit när jag satt och kikade på lite rutt-förslag och hotellidéer.

Mitt upplägg för tre veckors resa i Sydafrika + Swaziland

Om jag hade tre veckor på mig skulle jag lägga upp en Sydafrika-resa ungefär så här:

 • Dag 0-1
  Avresa från Sverige, ankomst till Kapstaden.
   
 • Dag 1-3
  Upptäcka Kapstaden. Fokus på att känna in staden, äta gott och göra en guidad tur i ett "township" (kåkstad). Siviwe tours ska vara bra och kör guidningar i Langa, enligt omdömena på ett sätt som inte gör att det känns exploaterande vilket känns viktigt för mig. En ganska kort vistelse i Kapstaden nu, vi återkommer dit senare under resan.
  Bo skulle jag gärna göra på The Glen Boutique Hotel & Spa, Bluegum Hill Guesthouse eller Little House Villa, men finns inget ledigt där så tycks det finnas en oändlig mängd av fina, mysiga hotell med goda omdömen och bra priser att välja bland.
   
 • Dag 3
  Hyra bil, köra till Simons' Town och besöka Boulders beach och titta på pingviner. Hur häftigt?! Älskar pingviner, om än inte deras lukt kanske. På kvällen körning vidare till Stellenbosch.
   
 • Dag 3-5
  Bo i Stellenbosch och upptäcka omgivningarna, framförallt dess vingårdar. I Stellenbosch finns bland annat Spier, en anrik vingård som verkar hur mysig som helst. Dels kan man bo där, med mat-, vin- och spapaket (till ett någorlunda överkomligt pris) men om inte skulle jag satsa på Vine Guesthouse eller Penelope's Guesthouse exempelvis.
   
 • Dag 5-10
  Efter vingårdar skulle målet vara att ta sig längs Garden route (traditionellt främst sträckan mellan Heidelberg och Plettenberg som kallas så) vidare hela vägen till Port Elizabeth. Lite osäker på stoppen, det verkar finnas mycket att se. Afrikasafari har tips om hur man själv kan lägga upp en rutt, liksom Hallins reseblogg och Stingy Nomads.
   
 • Dag 11
  Lämna hyrbilen i Port Elizabeth och flyga till Johannesburg. Såhär 2-3 månader innan hittar man flyg för under 500:- per person och det är många mil i bil om man väljer att köra.
Rutt från Johannesburg.jpg
 • Dag 11-18
  Hyra bil Johannesburg och fortsätta bilsemestern med en rutt från Johannesburg, via Pretoria (jakarandan blommar i oktober/november om man vill se den!), fortsatt längs Panorama Route till området kring Krügerparken. 4000 mil har skrivit om sin resa på Panorama Route, vilken går längs Blyde River Canyon. De tipsar om att de finaste ställena att stanna på ska vara Three Rondavels och Gods Window. Och att man inte ska missa de goda crepesen på Harries Pancakes i Graskop. Väl framme i Krügerområdet skulle jag förstås bokat in mig på en eller flera safaridagar, även om jag fortfarande är lite osäker på vilken typ av tur.
  Boenden jag spanat in så här långt längs rutten är bland annat Glen Marion Guest House i Pretoria, Nyaleti Lodge och Swadini (A forever resort) i Hoedspruit och Tusk Bush Lodge i Marloth Park nära Krüger.

  Efter Krüger skulle jag köra vidare in i Swaziland och där dels besöka Phophonyane Falls som är ett naturreservat där man kan vandra och den administrativa huvudstaden Mbabane. Eventuellt är man kanske lite trött på vackra vyer efter allt man sett men om inte så ska körningen runt Magugadammen vara fin. Viktigt om man vill ge sig in i Swaziland är att på förhand få ett intyg från biluthyrningen att det är ok att ta med bilen in.
  I Swaziland skulle jag nog välja att bo på Maguga Lodge i Piggs Peak eller Phophonyane Falls Ecologde.
   
 • Dag 19
  Flyg från Johannesburg tillbaka till Kapstaden. Även detta kring 500:- om man bokar ett par månader i förväg.
   
 • Dag 19-21
  Tillbaka i Kapstaden för ett par avslutande dagar, kanske med häng kring den hippa gatan Kloof Street. Flera bloggare tipsar om att bo på La Grenadine och det verkar verkligen mysigt och med bra läge.
   
 • Dag 21
  Flyg hem till Sverige.

Ett alternativ som sparar restid är förstås att landa i Kapstaden och sedan flyga tillbaka hem från Johannesburg. Så skulle jag eventuellt göra om flygpriserna var de samma, men i det här fallet hade mina vänner redan bokat biljetter tur och retur till Kapstaden från Sverige. Med ett sådant upplägg på rutten skulle jag inleda med omkring 4 dagar i Kapstaden för att hinna se och göra saker där.

Har du varit i Sydafrika? Vilken rutt hade du?

// Camilla

PS. Vill du att jag ska planera din nästa resa också? Kontakta mig!

Sommar i Åre - Budget och packning

Sommar i Åre - Budget och packning

Dagsutflykt till Ciutadella på Menorca

Dagsutflykt till Ciutadella på Menorca