På vår reseblogg får du följa en barnfamilj från Vaxholm. Det planeras och funderas, såväl storstäder, äventyr som charter finns på agendan. Familjen består av Edith, Emil och Camilla. Edith får anses vara huvudpersonen - född i januari 2017.

This blog gives you a glimpse of family life in Vaxholm. Living in the heart of the Stockholm archipelago we enjoy to travel; near and far. The family consist of the father (Emil), the mother (Camilla) and Edith - born in January 2017.

Hur är det att ha en Au Pair?

Hur är det att ha en Au Pair?

I helgen var vi på ett helt fantastiskt bröllop på Schenströmska herrgården i Ramnäs, ett par mil norr om Västerås. Allt var superfint - kyrkan, sången, maten, drycken, omgivningarna.... och brudparet förstås. Kan verkligen rekommenderas för den som går i bröllopstankar! 

Hur som helst, på bröllopet fick jag en bordsherre med två små barn hemmavid. Han berättade att han och hans fru har en Au Pair som bor hos dem och hjälper till med barnen. Klart intressant alternativ, tänkte jag, med tanke på att Emils utbildning gör att han kommer att vara iväg en del även framöver. Kunde därför inte låta bli att läsa på lite mer om upplägget och nu funderar vi faktiskt på allvar här hemma kring om det är något för oss.

Utsikt från vårt rum på Schenströmska

Utsikt från vårt rum på Schenströmska

Varför vill man ha en Au Pair?

Ja, varför vill man att en helt främmande människa ska flytta in hemma hos en och ta hand om ens barn? Bra fråga. För att slippa pressen av att ständigt vara redo för vabb, för att inte varje dag behöva lämna jobbet vid halv tre, för att någon gång sisådär varannan månad kanske ha en kväll tillsammans bara föräldrarna? Eller för att det är spännande att lära sig mer om en annan kultur och ett annat land - och samtidigt få dela med sig av allt som är vår kultur och våra traditioner? För att lära sig ett språk? Det finns nog lika många anledningar som det finns värdfamiljer och för mig lockar lite av allt som står där. Jag vill inte spendera mindre tid med Edith och kommer förstås alltid vilja vara den hon sitter hos när hon har hög feber och är ynklig. Men det vore skönt med lite kortare dagar på förskolan tror jag, trots att hon har det bra där. Och det vore skönt att åtminstone kunna överlåta någon vabbdag då och då när Emil är borta flera veckor i sträck. Och så är det spännande förstås - men vågar vi? 

Vem vill inte barnvakta den här lilla älsklingen?

Vem vill inte barnvakta den här lilla älsklingen?

Vilka regler gäller kring Au Pair i Sverige?

Det finns förstås regler kring både visum, arbetstillstånd och annat som man behöver ha koll på om man ska anlita en Au Pair. Enligt Migrationsverket är en Au Pair

 ...en person som bor hos en familj och får ersättning för lättare hushållsarbete och barntillsyn. Syftet med vistelsen ska vara att få internationella erfarenheter och möjlighet att lära sig svenska språket och kulturen.

På Migrationsverkets hemsida framgår också att följande gäller för att en person ska få arbetstillstånd som Au Pair

  • han eller hon vara mellan 18 och 30 år
  • du erbjuda högst 25 timmars lättare hushållsarbete per vecka
  • au pairen studera svenska under en större del av resten av tiden
  • du erbjuda kost och logi
  • du erbjuda lägst 3 500 kronor per månad i lön före skatt
  • tiden för hushållsarbete och studier inte överstiga 40 timmar per vecka.

Dock står det att arbetstillstånd endast krävs för personer som är medborgare i ett land utanför EU. Väljer man en Au Pair inom EU torde man därmed slippa ordna med just ansökan för arbetstillstånd. Däremot tolkar jag det som att uppehållstillstånd behövs om personen ska stanna mer än tre månader?

När det kommer till skatteverkets information blir jag lite osäker på hur allt går till. Här finns en broschyr som ska beskriva vad som gäller för skatter, egenavgifter, arbetsgivaravgifter och förmånsbeskattning. Jag tolkar det som att, eftersom ersättningen uppgår till mer än 9999:- för ett år, måste vi (arbetsgivaren) betala arbetsgivaravgifter. Eftersom personen är född senare än 1953 ska det betalas 31,42% i avgift. Den lön man betalat ut samt arbetsgivaravgiften ska redovisas i en förenklad arbetsgivardeklaration som ska in den 12:e varje månad (månaden efter utbetalningen). Men. Sen får man göra rut-avdrag för arbetsgivaravgifterna upp till 25000:- per år om jag förstått det hela rätt. Så, det krävs nog ett par uträkningar och eventuellt ett samtal med skatteverket för att få grepp om exakt vad det kostar att ha en Au Pair.

Hur hittar man en Au Pair? 

Jag har googlat en del och det tycks finnas ett helt gäng med sidor som specialiserat sig på att koppla samman potentiella Au Pairer och familjer. Jag fastnade för Aupairworld.com där man kunde bli medlem och titta på de Au Pairer som lagt upp en profil utan att betala något. Om man bestämmer sig för att bli värdfamilj betalar man en summa för att kunna kontakta de man vill tillfråga. Återkommer med rapport om hur det funkar, om vi bestämmer oss att gå vidare...

 

Vad har du för erfarenheter av Au Pairing? Har du varit iväg själv? Har du varit värdfamilj?

/Camilla

 

Incheckade på Holiday Club Åre

Incheckade på Holiday Club Åre

En dag på Borgbacken i Helsingfors

En dag på Borgbacken i Helsingfors