På vår reseblogg får du följa en barnfamilj från Vaxholm. Det planeras och funderas, såväl storstäder, äventyr som charter finns på agendan. Familjen består av Edith, Emil och Camilla. Edith får anses vara huvudpersonen - född i januari 2017.

This blog gives you a glimpse of family life in Vaxholm. Living in the heart of the Stockholm archipelago we enjoy to travel; near and far. The family consist of the father (Emil), the mother (Camilla) and Edith - born in January 2017.

Dagsutflykter i Stockholms skärgård

Dagsutflykter i Stockholms skärgård

Äntligen har vi testat på att ta oss vidare ut i Stockholms skärgård från Vaxholm, där vi ju bor. Den senaste veckan har Ediths mormor och morfar varit hos oss och hälsat på, fint sällskap och bra hjälp. Edith är dock i en fas av att kräva minst en närvarande förälder hela tiden, så möjligheterna till egen tid med mormor och morfar har varit begränsade. Den har främst fokuserats till sena kvällar och nätter när mamma och pappa gett upp om barnets sömn...

Två öar i Stockholms skärgård - Grinda och Ljusterö

Två utflykter till andra öar har vi bockat av hittills. Dels i helgen då vi tog bilen till Ljusterö. Linanäs Gästhamn med mat på Linanäsbryggan kan verkligen rekommenderas - Bygdegårdens årliga knallemarknad kan med fördel hoppas över. Vi tog bil + bilfärja från Östanå över till Ljusterö, men det går också att resa dit med Waxholmsbolaget. Flera bryggor finns, bland annat Linanäs dit det tar strax över två timmar att åka med båt från Strömkajen i Stockholm.

Grinda ligger närmare - hit kommer man med Waxholmsbolagets båtar på 1 tim och 35 minuter med de snabbaste båtarna. Cinderella kör också hit från Stockholm, men de är betydligt dyrare. Grinda var perfekt för en dagsutflykt tycker jag - supermysigt!

Bäst på Ljusterö - gungmys vid Björklidens gårdsmuseum och café

Bäst på Ljusterö - gungmys vid Björklidens gårdsmuseum och café

Dagsutflykt till Grinda

Vi tog dagens första båt ut till Grinda och kom fram strax efter halv tio. Superlugnt på ön den tiden och vi hade nästan hela stranden för oss själva den första stunden. De flesta av Waxholmsbolagets båtar har café ombord och vi passade på att fika lite för att vara direkt redo för bad när vi kom fram. Edith valde kvarg med blåbär och mandel - gott förstås!

På Grinda finns två bryggor som Waxholmsbolaget angör  - Södra respektive Norra Grinda. Mest trafikerad är Södra Grinda och det var där vi gick av. Grinda Wärdshus, med hotell och restaurang, ligger ungefär mitt emellan bryggorna. Där finns också ett café, en lanthandel, en gästhamn och restaurang Framfickan där vi åt god pizza till lunch. Precis där man går i land finns en informationstavla och broschyrer med kartor att hämta. Trots att ön är ganska liten finns även vandrarhem, stugor, bastu, kajakuthyrning och Grinda lantbruk där man ibland kan träffa djuren och annat spännande. Det finns också ett Skogsmullespår (150 meter) med informationsskyltar från Mulle om vad som finns i naturen. Vi nöjde oss dock med bad, vila, lunch och att titta på får och kossor från vagnen. Och förstås åt att springa, stoja, rymma, bajsa ute i naturen och lite annat smått och gott.

Äntligen lite klippor! Grinda.

Äntligen lite klippor! Grinda.

Grinda är en av de öar som ligger närmast Stockholm och det går många båtturer per dag. Exempelvis kan man göra som vi och hoppa på den första båten, avgång 08.00 från Strömkajen (Vaxholm 09.00). Ankomst Södra Grinda 09.35. Vår hemresa tog över en timme eftersom jag missade att det var en av de båtar som gör extremt många stopp på vägen, men det finns många turer att välja på. Vill man kan man stanna så länge som till 20.45 och är då åter Strömkajen 22.25. Som upplagt för en heldag alltså!

Jag skulle gärna bo över på Wärdshuset någon gång. Omdömena verkar dock lite varierande - många klagar på varma rum och just den här sommaren lockar kanske ett hotell med AC...! Läget kan dock knappast vara bättre, gillade verkligen Grinda och soliga dagar är det svårslaget med ett hotell mitt ute i skärgården! 

Vacker båt i Grinda gästhamn

Vacker båt i Grinda gästhamn

Sugen på en utflykt till skärgården? Dubbelkolla Waxholmsbolagets hemsida för aktuella tidtabeller för båtarna!

/Camilla

 

  

Dagsutflykt till Ciutadella på Menorca

Dagsutflykt till Ciutadella på Menorca

Nyårsresa till Singapore

Nyårsresa till Singapore