På vår reseblogg får du följa en barnfamilj från Vaxholm. Det planeras och funderas, såväl storstäder, äventyr som charter finns på agendan. Familjen består av Edith, Emil och Camilla. Edith får anses vara huvudpersonen - född i januari 2017.

This blog gives you a glimpse of family life in Vaxholm. Living in the heart of the Stockholm archipelago we enjoy to travel; near and far. The family consist of the father (Emil), the mother (Camilla) and Edith - born in January 2017.

En dag på Borgbacken i Helsingfors

En dag på Borgbacken i Helsingfors

Har du varit på Borgbacken (Linnanmäki) i Helsingfors? Det är som Gröna Lund, men lite rymligare och med roligare attraktioner! Jag hade aldrig hört talas om Borgbacken förrän i våras när jag gjorde lite research inför vår midsommarkryssning men parken var helt klart värd ett besök!  

Midsommarhelgen var ju ingen sensation här hemma rent vädermässigt, men det gjorde inte oss så mycket eftersom vi efter en enkel midsommarlunch (såklart med sill, lax, ägg) drog iväg till terminalen i Värtahamnen och Silja Symphony. Ett fint fartyg  med ljusa fina A-hytter, god mat och ett stort utbud av lekområden för Edith (som var mer än nöjd). Dessvärre glömde vi kameran hemma så ni får hålla tillgodo med lite sämre mobilbilder från denna tur.

Ta sig till Borgbacken

Vid ankomst till Olympiaterminalen i Helsingfors går det att köpa enkelbiljetter till spårvagnen precis utanför entrén. Ta sedan spårvagn nr 3 hela vägen till Borgbackens hållplats, en resa på cirka 30 min. Återresan är lite klurigare - vi fick berättat för oss att det ska finnas en biljettautomat även vid Borgbacken men hittade inte den och köpte biljetter via appen istället. En enkel resa kostade kring 3 euro och ska man resa mer än tur och retur med spårvagnen lönar sig nog ett dagskort, de kan köpas ombord på Silja eller i automaten.

Pariserhjul!

Pariserhjul!

Borgbackens nöjespark

Vi reste tillsammans med vänner denna gången och var totalt fyra vuxna + Edith. Lagom stort gäng att dra omkring tillsammans och dessutom gjorde det att Emil fick åksällskap av annan än sin fegis till fru, vilket i sin tur ledde till att åkpass införskaffades på plats.

Inträdet till parken var gratis vilket var ett stort plus, då kunde vi som inte åkte gå ut på en lugnare sovpromad med Edith och sedan mötas upp med de andra igen där inne.  Edith tyckte det var spännande allting, men lite läskigt var det när pappa försvann en stund (i kö) och sen dök upp igen i något vilt snurrande. Han fick många långa kramar efter varje åk som bevis på att det var positiv att han överlevt...

I parken är kring 10 stycken attraktioner gratis. Vill man åka mer finns bland annat följande alternativ:

  • en åkbiljett 8 euro
  • sex åkbiljetter 39 euro  
  • åkband 39 euro
  • kvällsåkband 30 euro (de sista tre timmarna innan stängning) 

Åkbandet betalar sig alltså vid sjunde åket, så vill man åka mycket är det förstås det bästa alternativet.  

Det jag gillade bäst (trots att jag oftast är för feg för att åka) var att det fanns så många olika berg- och dalbanor. Minst fem av större format, likt Bergbanan och Balder på Liseberg. Trivselmässigt (blommor och så) kan parken inte riktigt mäta sig med Liseberg tycker jag men vinner över Gröna Lund. Det fanns en del chokladhjul att spela på och jättemånga ”femkampsspel”. Superkul med bollkastning, prickskytte och allt sånt, även om det sällan blir vinst för min del!

En aktivitet som verkade rolig för lite äldre barn är Sockervaddsskolan som ligger precis vid entrén. 7 euro per person och jag förutsätter att sockervadd ingår! 

Inne i/i direkt anslutning till Borgbacken finns också SEA LIFE som är en undervattensvärld med akvarium. Vi gick inte in där denna gången, men det har fina omdömen. Normalt entrépris till SEA LIFE är 16.50 euro per vuxen och 13 euro för barn. Köper man entre i kombination med åkband kostar det 8 euro istället.

Utbud av mat och dryck på Borgbacken  

Till skillnad från många svenska nöjesparker har Borgbacken ett omtalat stort utbud av mat med hög kvalité. Det finns hamburgare, pizza, pasta, sallader, andra amerikanska rätter, köttbullar, våfflor och så vidare - utöver spunnet socker, popcorn och en väldig massa olika godisvarianter förstås. Prisnivån på maten är dock hög, en Pasta Carbonara kostade 16 euro - men då var den också supergod och en rejäl portion.

Spännande vattenfall på Borgbacken!

Spännande vattenfall på Borgbacken!

En dag på Borgbacken kan helt klart rekommenderas tycker vi. Vad gör du helst i Helsingfors?  

 // Camilla 

Hur är det att ha en Au Pair?

Hur är det att ha en Au Pair?

Härliga sommarkvällar i Karlskrona

Härliga sommarkvällar i Karlskrona