På vår reseblogg får du följa en barnfamilj från Vaxholm. Det planeras och funderas, såväl storstäder, äventyr som charter finns på agendan. Familjen består av Edith, Emil och Camilla. Edith får anses vara huvudpersonen - född i januari 2017.

This blog gives you a glimpse of family life in Vaxholm. Living in the heart of the Stockholm archipelago we enjoy to travel; near and far. The family consist of the father (Emil), the mother (Camilla) and Edith - born in January 2017.

Helsingforskryssning - Budget och packning

Helsingforskryssning - Budget och packning

2018-10-05—2018-10-07 och 2018-06-22—2018-06-24
Två vuxna, Edith ett år och 9 månader respektive ett år och 6 månader.

I helgen tog vi en kortkryssning med Tallink Silja till Helsingfors igen. Vi gjorde ju en under midsommarhelgen också (när vi besökte Borgbacken - läs mer här!) och fastnade då för hur barnvänliga de fräscha fartygen är. Lekland, barnmenyer, massor av yta att springa av benen på och fräscha A-hytter. I juni reste vi med Silja Symphony, denna helgen med Silja Serenade. Snarlika, kanske rent av helt lika? 

Hur som helst så är en tur till Helsingfors ett supersmidigt sätt för oss att få ett litet break i vardagen, miljöombyte och mys tillsammans. Avfärd fredag kväll vid 17-tiden, åter i Stockholm söndag morgon vid 9.45. Skönt att komma iväg direkt på fredagen och skönt med lite helgtid hemma för fix och don på söndagen. Den enda nackdelen som jag ser det, är vissa av medpassagerarna. Ren fylla ser vi inte så mycket av när vi åker (vi ligger alla i sängen vid 21…) men man får tyvärr se en del av familjer där föräldrarna är betydligt mer intresserade av ölglaset än av sina barn även på dagtid. Sorgligt.

Eftersom det inte blivit av att jag skrivit något inlägg om kostnaderna för kryssningen över midsommar slår jag ihop båda resorna till ett inlägg här. Håll till godo! 

Kostnader Helsingforskryssning

Helsingfors 2018

Resa och boende: 1813:- respektive 1243:-
Vi betalade 1560:- när vi reste iväg på midsommar och 990:- när vi reste iväg nu i oktober.
Båda kryssningarna bodde vi i A-hytt med havsutsikt. Första gången i en vanlig, med två överslafar och två underslafar. Underslafarna kan man skjuta ihop till en dubbelsäng. Andra gången bodde vi i en Muminhytt. Skillnaden var inte så stor, men det var en överslaf istället för två och muminfigurer på väggarna. En muminlampa fanns det också, lite mysigt. Det går att få potta och sängkant/fallskydd gratis, om man förbokar. Jag skulle trots fallskyddet inte låta mindre barn sova i överslafarna, skydden täcker bara en del av sängen och har man otur gungar det dessutom lite.

Snusmumriken på besök i hytten!

Snusmumriken på besök i hytten!

Vi parkerade i ett P-hus som ligger en bits promenad från fartyget, på Tegeluddsvägen. Det är ganska meckigt att parkera där, oftast funkar inte automaten och utpasseringen för oss. 253:- betalade vi för cirka 42 timmars parkering. Troligtvis finns bättre alternativ, kanske till och med närmare terminalen? Kostnaden för bensin m.m. för att köra in till Värtahamnen är inte medräknat i kostnaderna ovan.

Mat och nöjen: 1868:- respektive 1562:-

Vi tycker att Tavolata har bäst mat ombord. Buffén är perfekt för frukost tycker jag (110:-/vuxen), med stort utbud av bröd, gröt, pannkakor osv. Men för middag är Tavolata bäst - buffén är dyr (kring 400:- per person) och även om många rätter är helt okej blir det överlag lite stökigt. När vi åt den på vägen hem i juni dukades den dessutom av en halvtimme för tidigt, vilket blev tråkigt för oss som fick ett blöjbyte mitt i… I Tavolata är det bordsservering och meny som gäller, rätter i flera prisnivåer (vi åt exvis förrätt som huvudrätt ett par gånger vilket räckte gott). Är det många barnfamiljer ombord finns det även en liten barnbuffe här, med både mat, dessert och godis.

Under midsommarhelgen spenderade vi (tillsammans med våra vänner som vi reste med) dagen på Borgbacken, som är en nöjespark centralt i Helsingfors. En dag där, med spårvagnstur dit, åkband för en vuxen och lite spel landade på cirka 600:- plus lunch och fika.

Den stora händelsen under vår dag i land nu andra gången var brunchen på Fazer Café Helsinki. Mer om det i kommande inlägg! Eftersom vi inte var i land så många timmar denna gången, hann vi också besöka “spa-avdelningen” ombord. Den är minst sagt ganska liten, men det finns faktiskt en pytteliten barnpool. Den shopping vi gjorde ombord har jag räknat bort denna gång, det var dels lite vin till oss själva och hudvård till mig, men också en del julklappar.

Tavolata - gott med glass!

Tavolata - gott med glass!

Packning på en Helsingforskryssning

Packa varma kläder. Oavsett när på året vi besöker Finland är det vindtät jacka och gärna mössa som gäller. Vill inte ens föreställa mig hur kallt det är i blåsiga Helsingfors mitt i vintern, enda tiden när jag inte testat på vädret där, men det är alltid värt att packa den där extra tröjan hursomhelst. Vill man bada, på badland i Helsingfors eller ombord på båten, är badkläder såklart bra att packa ner. Glömmer man, finns det dock att köpa ombord på båten. I övrigt är det inte precis några klädkoder som gäller ombord, så inga särskilda kläder behövs.

Vi glömde blöjor denna gång, inte att rekommendera. Blev en dyr kompletteringshandling… Till hytten behöver man inte ta med något specifikt, sängarna är bäddade osv. Har man noggranna kuddpreferenser kan det kanske vara värt att packa ner favoritkudden dock, varken sängar eller kudden ombord på Tallink Siljas fartyg går till historien som de lyxigaste. Tips är också att packa med lite vatten. Kanske snålt, men det stör mig att man behöver köpa 0.5-litersflaskor ombord för 25:- styck för att blanda vällingen…

Sammanfattning

Jag tycker som sagt att kryssningarna med Silja Serenade och Silja Symphony till Helsingfors är en toppengrej att göra för att få lite miljöombyte. Helsingfors är en trevlig stad, det finns en del att göra och flera treliga shoppingområden. Bra mat och okej prisnivå.

Fartygen har tillräckligt att erbjuda för en barnfamilj för att man inte ska bli uttråkad under de timmar man är ombord. Utöver Ediths favoriter: lekland och bad, finns disco, musikunderhållning, någon show då och då och en hel del shopping. Även om Taxfreen alltid har varierade priser (vissa absolut inte lägre än i land) tycker jag att flera av de andra butikerna har bra priser på exempelvis barnkläder och muminmuggar. Trevligt helg-break, helt enkelt!

Vilka är dina bästa Helsingfors-tips?

/Camilla

Mysigast på Vaxholm: Vaxholms bed and breakfast

Mysigast på Vaxholm: Vaxholms bed and breakfast

Minnen från Japan

Minnen från Japan