På vår reseblogg får du följa en barnfamilj från Vaxholm. Det planeras och funderas, såväl storstäder, äventyr som charter finns på agendan. Familjen består av Edith, Emil och Camilla. Edith får anses vara huvudpersonen - född i januari 2017.

This blog gives you a glimpse of family life in Vaxholm. Living in the heart of the Stockholm archipelago we enjoy to travel; near and far. The family consist of the father (Emil), the mother (Camilla) and Edith - born in January 2017.

Härliga sommarkvällar i Karlskrona

Härliga sommarkvällar i Karlskrona

Efter att precis ha landat in hemma igen efter en tjänsteresa till Karlskrona känns det helt rätt att fortsätta på ett Karlskrona-inlägg som jag påbörjade förra sommaren. På tiden, kan man tycka. Förrförra sommaren, när Edith låg i magen, blev det inga större utsvävningar rent resmässigt. Vi köpte ett radhus, flyttade, renoverade och jobbade massor istället. Men en mysig helg i Karlskrona fick vi till! Det var första gången i Karlskrona för Emil. Jag har bott där, och i efterhand besökt staden otaliga gånger, och blir alltid lika mysigt nostalgisk när jag närmar mig Trossö från fastlandet. Det så fint! Det är så ljust! Det är så mycket vatten!

Att resa till och bo i Karlskrona

Smidigaste sättet att ta sig från Stockholm till Karlskrona är med flyg till Ronneby och därifrån ta flygbussen till Karlskrona. Flygbuss-systemet i Blekinge är dock lite komplicerat men när man landar på flygplatsen är det bara att gå rakt ut från den lilla terminalen och höra sig för om priserna på de bussar (ibland från två olika bolag) som väntar. När man ska tillbaka till flyget behövs mer koll. Beroende på om man reser med SAS eller exvis BRA är det olika bussbolag som hämtar upp passagerare inne i stan. De har också lite olika rutter och eventuellt förköpta biljetter gäller bara på rätt buss. Som tur är är chaufförerna väldigt hjälpsamma och lämnar också gärna tips om var det är bäst att gå på/av beroende på vart man ska bo osv. Hotellen brukar också kunna hjälpa till med info om upphämtningstider vid respektive hållplats. De flesta bussar avgår 90 minuten innan flighten från Scandic.

Boendemässigt vill jag dels tipsa om det som jag tycker är ett av de mysigaste hotellen i stan, Hotell Conrad. Lite mindre skala, kanske inte högsta standarden på precis allt men en fantastiskt trevlig innegård/uteplats. God frukost, bra läge mitt i stan. Lite dyrare är Clarion Collection Hotels Carlscrona, men det håller också snäppet högre standard. Här ingick, åtminstone för några år sedan, en kvällsbuffe och rummen håller mycket hög standard. Vi bodde på Statt på Ronnebygatan den gången vi var där tillsammans, och även om det var roligt att se lokalerna inifrån var det inte så mycket att rekommendera.

Lockas man inte av hotell finns Dragsö camping och stugby på Dragsö strax utanför Trossö (som är "centrumön"). Jag har inte bott här själv och har därför ingen erfarenhet av kvalitén på anläggningarna, men det är ett väldigt mysigt område med både strand och skog. Säkert värt ett par dagar i husvagn, tält eller stuga! 

En något yngre Camilla, för si sådär tio år sedan!

En något yngre Camilla, för si sådär tio år sedan!

Att göra i Karlskrona

Eftersom jag har bott i Karlskrona i några år tog jag förstås tillfället i akt att visa Emil en hel mängd platser där jag bott, studerat och umgåtts. Mycket promenader blev det, men vi hann förstås med lite annat också.

Trossö är som nämnt Karlskronas huvudö. I direkt anslutning till Trossö ligger Stumholmen. Idag kanske framförallt känt för Marinmuseeum. Fint museum som är klart värt ett besök, inte minst för den fina museibutiken (för övrigt min favorit-rese-sysselsättning: att titta i museibutiker). Hela Örlogsstaden finns upptagen på UNESCO:s världsarvslista och det är fint att promenera omkring i centrum och titta på alla kyrkor, parker och inte minst spännande tunnelingångar som skymtar fram här och var. Tunnlarna leder in till det underjordiska Karlskrona. Under staden har tidigare funnits stora skyddsrum med plats för boende, sjukhus och förråd. Ett resultat av att Karlskrona länge varit en viktig stad militärt, förstås. Hör med turistföreningen om det finns guidade turer under jord!

De senaste åren har såväl shopping- som restaurangutbudet ökat snabbt men jag vill ändå slå ett slag för klassikern Montmartre på Ronnebygatan och Glassiären på Stortorget som serverar stora portioner glass i hemmagjorda rån. Fin lunchbuffé finns på Nya skafferiet. Sjörök hade väldigt fin lunch ett par år, men idag tyckte jag inte att de impnerade direkt. Café 3B i närheten av hotell Conrad var även de förut en riktig favorit med trevlig personal, bra priser och mysig inredning. De har fortfarande okej utbud av mat och fika och trevliga bordshörnor men de senaste årens besök har lämnat en del att önska framförallt vad gäller servicen. Som i de flesta städer av den här storleken är det perfekt att strosa omkring på stan för shopping några timmar tycker jag - allt man behöver finns inom räckhåll! Favoritaffärerna för min del är nog Simsalabim (pyssel, lite inredning, leksaker) på Ronnebygatan och Wallenbergs skor på Rådhusgatan. Strosa omkring och njut av brisen (eller stormen, om du har otur).

Karlskrona är förstås inte bara stadskärnan. Strax väster om Trossö finns supermysiga Björkholmen-Ekholmen-Saltö som är väl värda att promenera runt. Tar man färjan ut i skärgården finns exempelvis Aspö, med besöksvärt kastell och kustartellerimuseeum. Och så finns Kungsholms fort, inte att förglömma. Är man i Karlskrona på sommaren är det helt klart värt att via Karlskrona turistbyrå (precis bredvid Glassiären) ta en guidad tur där!

Vy mot Saltö. Tror jag.

Vy mot Saltö. Tror jag.

Vilka städer blir du nostalgisk av när du besöker?

// Camilla

En dag på Borgbacken i Helsingfors

En dag på Borgbacken i Helsingfors

Sommar i Åre

Sommar i Åre