På vår reseblogg får du följa en barnfamilj från Vaxholm. Det planeras och funderas, såväl storstäder, äventyr som charter finns på agendan. Familjen består av Edith, Emil och Camilla. Edith får anses vara huvudpersonen - född i januari 2017.

This blog gives you a glimpse of family life in Vaxholm. Living in the heart of the Stockholm archipelago we enjoy to travel; near and far. The family consist of the father (Emil), the mother (Camilla) and Edith - born in January 2017.

Tåginspirerade sommarplaner

Tåginspirerade sommarplaner

Sittandes på ett tåg i första klass (visserligen försenat, utan utlovat wi-fi och på en plats som inte är min eftersom vagn 1 inte existerade) konstaterar jag återigen att tåg är det allra mest bekväma sättet att resa. I många år har jag drömt om en tågsemester i alperna. Resa omkring mellan olika städer med fantastisk utsikt från tågfönstret - vad kan vara härligare? Vi åker ju ganska mycket tåg till och från Göteborg där Ediths mormor och morfar bor, men för några veckor sedan gick jag med i gruppen ”Tågsemester” på Facebook och då insåg jag att det måste bli en lite längre tågsemester i sommar!

Varför gillar vi att resa med tåg? 

Vår familj har som känt ingen bil och trivs bra med att åka tåg. Det är mysigt att umgås (och lite slitsamt också när Edith ska underhållas, men det är absolut inte enklare i bil). Ingen behöver hålla sig pigg och alert för att köra eller navigera, man kan gå på toaletten/byta blöja, köpa och äta mat, sova och traska runt litegrann. Tåg är bra, särskilt när de går i tid och är fräscha. Går de dessutom lagom fort så att man hinner se vad som glider förbi utanför blir ju dessutom resan en del av målet.

Som medlem i Svenska Turistföreningen (familjemedlemskap, 450:-) får man 10% rabatt på de flesta SJ-resor!

Som medlem i Svenska Turistföreningen (familjemedlemskap, 450:-) får man 10% rabatt på de flesta SJ-resor!

Interrail i Europa?  

Många som reser med tåg i Europa använder förstås Interrail, men trots att det verkar vara ganska smidigt att bara köpa själva Interrail-biljetten rekommenderas platsbokning på populära linjer och särskilt om man reser med barn. Det verkar inte vara riktigt lika smidigt, men resebyråer som Centralens resebutik i Kalmar har specialiserat sig på just tågresor och kan hitta bra pris och kombinationer. Även om det absolut lockar att ge sig ut på en flera månader lång tågluff runt hela Europa (eller världen? Det ska gå att resa med tåg till Bangkok!) tror jag att det skulle kunna vara en ide för oss att kombinera flyg och tåg. Kanske tåg ner, runt i Österrike, Schweiz, Frankrike och sedan flyg hem? Med ett eller ett par fina stopp i Tyskland på vägen ner? Slovenien är ett annat land jag gärna skulle turista i med tåg - fantastisk natur!

En snabb koll visar att ett interrail-pass för en vuxen som reser i andra klass och vill resa under 15 dagar med max 5 resdagar kostar cirka 3014:- utan platsbiljetter. Barn upp till 11 år reser gratis. Första klass kostar cirka 3914:-. Jämför man med att flyga ner till Europa är det dyrt, det är inte svårt att hitta tur och returresor för under 3000:- per person även under sommaren till flera av Europas städer. Men vill man resa runt och, framförallt, göra flera stopp på vägen till fina platser är det såklart ett väldigt bra alternativ. Det finns också one-country-pass som i Schweiz kostar kring 1700:- och det är ju ett alternativ om man har lite mindre tid. Vi får se vad framtidens somrar bjuder på - men någon gång i livet vill jag gärna ta en tur med Bernina Express i Schweiz!

Sommar i Åre - med tåg!

Som jag nämnt tidigare får vi bara en veckas semester tillsammans alla tre i sommar så någon tågfluff ner till Alperna funkar inte just i år. Men! Till Åre kommer man på bara 7 timmar med tåg, perfekt för lite vandring, god mat och mycket att se och göra. Vi reser med dagtåg upp och nattåt hem, så får vi testa på hur det funkar för oss att sova på tåg dessutom. Ska bli jättemysigt (och troligtvis lite kaotiskt, lite realist får man ju vara) med så mycket tåg, natur och matsäcksäventyr!

Hur reser du helst, och varför?

/Camilla

Resorna som upptar mina tankar just nu

Resorna som upptar mina tankar just nu

Cypern med barn - budget och packning

Cypern med barn - budget och packning