På vår reseblogg får du följa en barnfamilj från Vaxholm. Det planeras och funderas, såväl storstäder, äventyr som charter finns på agendan. Familjen består av Edith, Emil och Camilla. Edith får anses vara huvudpersonen - född i januari 2017.

This blog gives you a glimpse of family life in Vaxholm. Living in the heart of the Stockholm archipelago we enjoy to travel; near and far. The family consist of the father (Emil), the mother (Camilla) and Edith - born in January 2017.

Larnacas flygplats och när flyget inte är tillräckligt försenat

Larnacas flygplats och när flyget inte är tillräckligt försenat

När vi skulle resa hem från Cypern tidigare i år försenades avgångstiden med ett antal timmar. För lång tid för att bli meckigt - för kort tid för att få ersättning visade det sig. Våra vänner passade på att få ett par timmar vid poolen på förmiddagen men oss passade det (sömnmässigt för Edith) bäst att ändå ge oss iväg till flygplatsen i vanlig tid. Och hur är då Larnacas flygplats att spendera upp emot sex timmar på?

Larnacas flygplats

Larnacas flygplats är fin och välskött. Ingen sliten charterflygplats här inte utan modern med ett ganska stort utbud. Fräscha toaletter och rent och fint i alla publika utrymmen i övrigt också.

Hyrbilsfirmorna har kontor både i ankomsthallen (räkna med långsam kö) och en våning upp på utsidan. I närheten av kontoren där ute finns också hyrbilarna och ett litet cafe med helt okej priser (liten flaska vatten 1 euro, crosssaint 2.2 euro).  Utanför säkerhetskontrollen vid avresa finns ett par caféer och minst en restaurang med sittplatser och riktig mat. Restaurangen, Diner on Air, såg fräsch ut och hade kombomenyer för kring 15 euro. Här finns också ett par mindre taxfree-shoppar med godis, böcker osv, liksom postkontor, Bank of Cyprus och många bankomater.

När vi väntade på att få checka in väskorna hängde vi en hel del i ett område med soffor och TV:ar mellan diskarna 24-44. Roligt att hoppa upp och ner på sofforna tyckte Edith, bra att kunna ladda mobiltelefonerna tyckte mamma och pappa.

Väl innanför säkerhetskontrollen finns en mängd restauranger, så som Burger King, en foodcourt med flera mindre ställen, Costa Coffee, Café Ritazza och Upper Crust. En hel del affärer med leksaker, smink, godis osv. Massagestolar och gott om toaletter. Det var inga problem att hitta en lugnare gate för oss att vila i och där Edith kunde springa runt precis som hon ville, vilket var skönt.

Wi-fi i avgångshallen var lite underligt, man behövde lämna godkännande till att operatören skulle få tillgång till allt material på telefonen osv - knepigt tyckte vi och höll oss utanför.

Bästa charterflygplatsen jag har upplevt, lätt! Men det kanske är elakt att jämföra med Kefalonia för tio år sedan...

Superspännande att åka vagn på väskor!

Superspännande att åka vagn på väskor!

När flyget inte är tillräcklig försenat

Vi har ett gäng reseförsäkringar. Dels Utökat reseskydd via Länsförsäkringar, som är vårt vanliga försäkringsbolag. Den täcker inga förseningar på själva resan, utöver försenat bagage, utan kommer in först och främst när man blivit sjuk eller behöver söka vård. Sen betalar vi förstås våra resor med betalkort/kreditkort där det ingår en viss reseförsäkring när man betalat resan med kortet. I detta fall hade vi använt vårt Amex Eurobonus Premium. I villkoren finns följande text:

Försening, inställning eller överbokning. Försäkrads flyg, tåg eller fartyg är försenat, inställt eller överbokat och detta medför en väntan på nästa tillgängliga avgång till destinationsorten på mer än 4 timmar efter ursprunglig avgångstid enligt bokning/biljett.
— American Express

Således, ingen ersättning därifrån heller. Sista möjligheten till ersättning var relaterat till EU:s regler om flygförseningar och vilka krav man som resenär kan ställa på sitt flygbolag när man blir försenad, vägrad ombordstigning eller liknande. Men, ingen framgång. Kort kontakt med bolaget Flygkompensation (som hjälper till att söka ersättning vid behov) gav mig infon att det inte är idé att söka ersättning för mindre förseningar än tre timmar. Så! Ingen ekonomisk ersättning. Däremot var personalen ombord på Thomas Cook extra serviceminded, bjöd på underhållningssystemet och dryck m.m. vilket förstås uppskattades. Hade det inte varit för att flygtiderna från början var helt optimala för oss (landa vid 17-tiden på Arlanda, sedan Door to Gate direkt hem, bada Edith och i säng) och nu blev helt fel, med tanke på att det var upp tidigt till jobb och förskola som gällde dagen efter, hade jag nog inte brytt mig så mycket. Vi hade inga problem att sysselsätta oss på flygplatsen, flighten var bekväm med mängder av tomma säten och vår Door-to-gate-bil väntade förstås trots förseningen!

Barnet som inte ville sova.

Barnet som inte ville sova.

(Läs gärna mer om bästa betalkortet på resan här!)
((Ursäkta bildkvalitén i detta inlägg - mobilkamera i dåligt ljus gör inga underverk!))

/Camilla

Boktips för hängmattan

Boktips för hängmattan

Bästa barnvagnen för resan

Bästa barnvagnen för resan