På vår reseblogg får du följa en barnfamilj från Vaxholm. Det planeras och funderas, såväl storstäder, äventyr som charter finns på agendan. Familjen består av Edith, Emil och Camilla. Edith får anses vara huvudpersonen - född i januari 2017.

This blog gives you a glimpse of family life in Vaxholm. Living in the heart of the Stockholm archipelago we enjoy to travel; near and far. The family consist of the father (Emil), the mother (Camilla) and Edith - born in January 2017.

Supertidiga flighter från Arlanda - bäst för småbarnsföräldrar?

Supertidiga flighter från Arlanda - bäst för småbarnsföräldrar?

I samarbete med Door to Gate


Trots oerhört intensiva dagar på Cypern tillsammans med vår lilla duracell-kaninunge kan jag efter ett par dagar hemma konstatera att borta ibland helt klart är bättre än hemma. Edith vande sig snabbt vid värmen och vill nu inte ha overolen på sig. Att vara ute i stort sett hela dagarna tycks också varit en hit - så fort vi är inomhus hemma nu hämtar hon skor och mössa och vill gå ut. Inte riktigt lika charmigt i isande regn som 22 grader och sol.

Men, även resor bjuder ibland förstås på lite meck och fix - vid tidiga avgångar med flyget till exempel. Efter att ha testat lite olika avresetider med Edith nu kan jag, trots att hon förstås varit i olika åldrar varje gång, konstatera att jag nog ändå föredrar att åka hemifrån mitt i natten och flyga riktigt tidigt från Arlanda. Tidig avgång innebär oftast tidigt på plats, så att man får semesterkänslan redan första dagen och inte kastas rakt in i ett hotellrum och somnar utan att ha sett sig omkring. Skönare också att fixa det sista på kvällen när Edith sover, än att gå en hel dag och vänta på att fara iväg. Våra bästa tips för en bekväm resa som startar i ottan kommer här:

Börja vid läggdags

Självklart börjar förberedelserna för en tidig avresa redan vid läggdags. Se till att barnet har en bekväma nattkläder på sig som kan behållas på hela vägen till flygplatsen. Att börja byta kläder mitt i natten är ingen hit. Eftersom det varit väldigt kallt när vi åkt iväg på nätterna har vi tagit på Edith ett ull-set utanpå pjamasen i sömnen innan vi tagit upp henne ur sängen. Mössa också förstås, och så har vi svept in henne i en filt. Lägg fram allt som kan behövas vid sängen så att det inte behövs tändas och letas mitt i natten.

Arbetsfördelningen

Vem vill dividera om vem som ska göra vad klockan 02.30 på morgonen? Inte vi. Tydlig uppdelning är det som gäller - den ene ansvarar för att samtlig packning kommer ut i bilen och att bilstol m.m. är fixat, den andre har hand om barnet. Fördel dock om denne andre (jag) inte glömmer en kissig blöja på hallgolvet inför nästa veckolånga resa.

Favorit-ull-stället en tidig morgon i Ayia Napa - Polarn och Pyrets är bäst!

Favorit-ull-stället en tidig morgon i Ayia Napa - Polarn och Pyrets är bäst!

Res bekvämt

Som jag tidigare berättat så har vi kommit fram till att Door To Gate är det allra bästa transportsättet för oss när vi ska till och från Arlanda. Prisvärt, bekvämt, smidigt. Det är skönt att allt är förbetalt så man inte behöver tänka på det och det känns tryggt att hoppa in i en varm och skön bil snarare än att själv köra iväg mitt i natten. Vår senaste resa blev det delad taxi både på vägen ut och hem, men det funkade bra och vi var i god tid till flighten. Dessvärre hade vi dock otur med en av barnstolarna som var ur funktion - som tur var hade vi kvar Ediths babyskydd hemma och kunde använda det. Nackdelen blev  att vi fick ta med det hela vägen till Cypern (lite meckigt med specialbagage), men då behövde vi å andra sidan inte hyra någon stol på plats.

Än så länge finns bara Door To Gate till och från Arlanda, men kanske kommer Flygbussarna att utöka med den tjänsten även för andra större flygplatser? I det här inlägget skrev jag tidigare lite mer utförligt om hur tjänsten funkar och hur smidigt det är att boka!

Morgon på flygplatsen

En av de största fördelarna med att resa med de tidigaste fligheterna är att det sällan är särskilt många andra på plats på flygplatsen. Korta köer till bagage drop och säkerhetskontrollen. Oslagbart med en liten tröttis är den resvagn vi använder (Babyzen yoyo+) som kan rullas hela vägen till flygplanet och går som handbagage. Extra mysigt när man vill vakna i lugn och ro...

Frukost på Arlanda är dessvärre ofta något av en besvikelse. Jag ser fortfarande fram emot att testa Pontus in the Air, men tills dess har jag fått hålla tillgodo med diverse ganska mediokra varianter. För oss vinner MAX-frukosten för 55:-. Frallorna är lika goda som på de dyrare caféerna och Emil hävdar att kaffet är funkis också. Efter frukost (de flesta ställen öppnar vid 05, så även växlingskontoren) brukar vi byta om på Edith till vanliga kläder och dagen är redo att börja med massor av spring i benen.

Flygningar med små barn får bli ett eget inlägg lite längre fram - men lättillgängligt handbagage, nässpray och dricka vid start och landning är klara do's.

När man landar...

Landar ni vid lunchtid? Om ni inte ätit lunch på planet - planera för en lunch på flygplatsen innan resan går vidare! Inte alltid den godaste måltiden på resan men man är så mycket mer taggad på kartläsning, försenade flygbussar och hotelletande med lite mat i magen. "Vi äter lunch så fort vi kommer fram" brukar oftast resultera i en paniksmörgås vid 15-tiden efter svettiga timmar på väg. Inget för mig, eller Edith för den delen.  Även om man har mat på flyget hamnar den ju inte alltid helt rätt i tid - på vår flight med SAS Charter nu senast till Larnaca serverades den varma luchen vid 0800 svensk tid...

Morgon i Ayia Napa

Morgon i Ayia Napa

Vilken är din favorit-tid att flyga på?

//Camilla

 

Cypern med barn - budget och packning

Cypern med barn - budget och packning

Smarta reseprylar för bebisar - vad vi alltid har med oss på resande fot

Smarta reseprylar för bebisar - vad vi alltid har med oss på resande fot