På vår reseblogg får du följa en barnfamilj från Vaxholm. Det planeras och funderas, såväl storstäder, äventyr som charter finns på agendan. Familjen består av Edith, Emil och Camilla. Edith får anses vara huvudpersonen - född i januari 2017.

This blog gives you a glimpse of family life in Vaxholm. Living in the heart of the Stockholm archipelago we enjoy to travel; near and far. The family consist of the father (Emil), the mother (Camilla) and Edith - born in January 2017.

Dagsutflykt till Pafos på Cypern

Dagsutflykt till Pafos på Cypern

Inför vår resa till Cypern hade jag planerat en hel massa utflykter med hyrbilen, men eftersom Edith ganska tydligt berättade att hon inte var intresserad av att åka i den där bilen fokuserade vi på en lite längre utflykt - Pafos på Cyperns västra del! 

Att hitta i Pafos centrala delar är inte helt lätt. Med bil: ta sikte på parkeringen strax norr om hamnen, det är en bra utgångspunkt. Parkeringen är gratis. Tror vi. 

Strax ovanför teatern finns en fyr

Strax ovanför teatern finns en fyr

Pafos arkeologiska center

Huvudmålet för utflykten till Pafos var det arkeologiska centret.  Här har man under många år genomfört utgrävningar och bland annat kan man besöka Dionysos hus som är fullt av imponerande mosaiker, en teater som delvis är uthuggen ur berget och Theseutus villa som är imponerande stor. Mosaikerna i området anses vara bland de bästa i hela världen. Hela Pafos finns med på UNESCO:s världsarvslista sedan 1980 och vill man besöka alla arkeologiska utgrävningar i området har man att göra i flera dagar. I närheten av Pafos finns även Afrodites klippa där Afrodite enligt sägnen steg upp ur vattnet. Gillar man arkitektur och historia gör det arkeologiska centret helt klart Pafos värt en besök! 

Helt omöjligt att göra rättvisa på bild - ett snitt ur mosaikgolven

Helt omöjligt att göra rättvisa på bild - ett snitt ur mosaikgolven

Pafos hamn och strandpromenad

Vi hade rejält otur med vädret vid vårt besök och det regnade, blåste och var ganska kallt. Men trots det var strandpromenaden från hamnen och österut trevlig att strosa längs. I hamnområdet finns lite finare (och dyrare) restauranger men tar man sig bara en bit bort finns det mycket att välja på i alla kategorier. Ont om lekplatser och annat roligt för Edith var det tyvärr - mest spännande var förstås att springa fram till kanten mot vattnet. 

Pafos bästa gyros?

I jakt på en äkta cypriotisk gyros tog vi hjälp av en dam som rekommenderade Ms Elinas en liten bit upp från hamnen. Supergott! Superbilligt! Hennes ställe ligger precis mitt emot Papantoniou Supermarket Kato Paphos, till vänster om en biluthyrningsfirma, och det var ganska lätt att hitta dit. Här finns både cypriotisk (rulle) och grekisk (pita) gyros att välja på. Allra godast är det med lamm tycker Edith!

Vackra omgivningar - påminner om delar av Skåne!

Vackra omgivningar - påminner om delar av Skåne!

För oss blev det en längre halvdag i Pafos, vi körde dit (cirka två timmar från Ayia Napa) när Edith sov middag efter en tidig lunch på hotellet och nattade sedan henne i bilen för kvällen på vägen hem. Funkade superfint att bära in henne i sängen sen - och hur mysigt är det inte att få välling och pjamas i bilen och slumra in där? 

/Camilla

Att arbeta som volontär på Jamaica

Att arbeta som volontär på Jamaica

Resorna som upptar mina tankar just nu

Resorna som upptar mina tankar just nu