På vår reseblogg får du följa en barnfamilj från Vaxholm. Det planeras och funderas, såväl storstäder, äventyr som charter finns på agendan. Familjen består av Edith, Emil och Camilla. Edith får anses vara huvudpersonen - född i januari 2017.

This blog gives you a glimpse of family life in Vaxholm. Living in the heart of the Stockholm archipelago we enjoy to travel; near and far. The family consist of the father (Emil), the mother (Camilla) and Edith - born in January 2017.

Cypern med barn - budget och packning

Cypern med barn - budget och packning

2018-03-26 -- 2018-04-02
Två vuxna, Edith ett år och två månader.

Vi letade länge efter en påskresa med fokus på sol och bad, liten tidsskillnad och lågt pris. Det var inte helt enkelt, framförallt efter som inte var ute i god tid. Men när våra vänner här på ön bestämde sig för att boka en av de charterresor jag hittat slog vi också till, Cypern fick det bli! Våra inlägg från Cypern hittar du här.

Denna gången siktade vi på vår klassiker "why travel light when you can travel heavy". På skämt förstås, men vi har insett att vi nog aldrig riktigt kommer att haka på den där trenden med bara lättviktsprylar på vandring och superslimmad packning på alla andra resor. Denna gången hade vi således två superfulla resväskor + var sitt handbagage + resvagnen.

Vi hade bokat ett paket med flyg, boende och frukost via Ving hemifrån. Separat hade vi också bokat bil via Rentalcars (sökning via Resguiden.se och själva bilen kom från Sixt). På förhand hade vi inte kollat några priser på mat eller utflykter, bara valt bort de alternativ om halvpension och Sunwing inclusive som fanns på hotellet. Sunwing Inclusive är en typ av matpaket där det ingår frukost, fem luncher och fem middagar, "riktig" all inclusive fanns inte under lågsäsong.

Kostnader

Cypern 2018

Resa och boende: 9950:-
Vi betalade 9950:- för två vuxna och ett spädbarn. Ving hade rabatt på hotellet (minns inte exakt summa men nedsatt någon tusenlapp) och utöver det fick vi även 600:- rabatt genom Ica. Vi flög med SAS Charter på resan ner och Thomas Cook Airlines på vägen hem. På Sunwing Sandy Bay strax utanför Ayia Napa bodde vi i ett 2-rums Family-lägenhet. Denna gången reste vi gratis till Arlanda, men normalt hade en kostnad om cirka 1000:- till kommit för den resan.

Mat, nöjen och lite shopping: 5633:-
Vi åt i princip alla våra måltider på café eller restaurang, trots att vi hade ett kök i lägenheten. Med oss hemifrån hade vi lite knäckebröd, barnmatsburkar, grötklämmisar och en tub med skinkost. I denna posten ingår frukost på hotellet, 625:- per vuxen, och mat på planet för 199:- per vuxen.

De flesta luncher åt vi på hotellets restaurang Andrea's kitchen. Enkelt, jättefin personal, helt okej mat. All mat för barn under 12 år var gratis, så Edith fick alltid en egen barnportion här och jag och Emil köpte ofta lite enklare lunchrätter som pizza, sallad eller Club Sandwich. På kvällarna varierade vi oss mellan supergod och billig (10 euro för två + dricka) gyros på utflykt till Pafos och dyrare mat på restauranger av varierande kvalité i Ayia Napa och vid hotellet. En av resans bästa måltider åt vi på De Medici - italiensk ravioli som var den bästa jag ätit! Kvällsbuffé på hotellet kostade 26 euro per person. Tänker man sig att man ska äta flertalet av måltiderna på hotellet (lunchen kostade kring 10 euro) bör man överväga något av Vings måltidspaket. Jag tror att All inclusive hade kostat oss ungefär 1800:- per vecka, vilket är prisvärt om man endast jämför kostnader. Maten var också så pass bra på hotellet (och kvalitén på den utanför mycket varierande) så om man bortser från aspekterna kring all inclusive som är relaterade till social hållbarhet etc kan jag absolut tänka mig det nästa gång vi reser till ett Sunwing-hotell. Bekvämt, barnvänligt och ganska hög kvalité på maten.

Nöjen och shopping är en ganska liten del av den här posten: inträde till den arkeologiska parken i Pafos (inlägg kommer!), solstolar på stranden två dagar (2.5 euro per styck och dag), nappar med Lollo och Bernie på och en keps till Edith var ungefär de utsvävningar som blev.

Hyrbil, bensin: 1395:-
Som jag skrev ovan använde vi Reseguiden.se för att söka fram bästa pris för hyrbil. Vi hämtade och lämnade bilen på flygplatsen och hade den således i 7 dagar, 1074:- för en Kia Ceed. Det blev inte riktigt så mycket utflykter som jag planerat (Edith gillar inte att åka bil!) och vi åkte därför främst till och från Pafos samt lite i närområdet. 321:- lade vi på bensin.

Kringkostnader: 820:-
Här ingår kostnaden för Bambino mellan (425:-). Bambino mellan är ett paket man kan boka på Sunwinghotellen som inkluderar spjälsäng, matstol och paraplyvagn. Som känt har vi redan en vagn, men den som ingick kunde våra vänner använda istället. Utöver det har jag här räknat med solkräm, badpuffar till Edith och plasten som vi använde för att packa in Ediths bilstol inför flygningen (50:-, köpes i incheckningsdisken).

Packning

Eftersom vi reste till Cypern under lågsäsong (precis i skarven mellan säsongerna, för att vara exakt) behövde vi vara beredda på allt från 15 grader och regn till 23 grader och sol. Detta var också exakt det väder som det bjöds på, så vi fick användning för de flesta kläder vi packat. Trots att Emil konstaterat att han har ungefär samma kläder på sig oavsett temperatur gäller det inte riktigt för mig och Edith. Jag hade som vanligt med mig för många klänningar, med Ediths (många!) ombyten räckte precis - hon åt väldigt mycket köttfärssås och spagetti denna resan...

Precis som tidigare tog blöjor, välling, barnmat, bärsele och annat en del plats men vi står fast vid att det är skönt att slippa lägga tid på att leta upp sådant på plats när man reser på korta resor. Tennisracket och bollar fick vi användning av många gånger - kul!

Nissi Beach, Ayia Napa

Nissi Beach, Ayia Napa

Sammanfattningsvis

En charterresa är tacksam på så sätt att det är relativt enkelt att på förhand (om man vill) beräkna hur mycket resan kommer att landa på. Reser man till Sunwing Sandy Bay i Ayia Napa under högsäsong finns "riktig" all inclusive att välja på, dvs samtliga måltider, drycker och mellanmål ingår i priset. I det här fallet skulle jag säga att det är mest prisvärt att välja det, eftersom priserna var relativt höga både inom och utanför hotellområdet.

Ayia Napa under lågsäsong är lugnt, låg risk för att man blir störd av festande ungdomsgäng osv. Dessvärre är det dock också en hel del som har stängt och flera av de restauranger vi hade planerat att äta på öppnade först senare. Värt att tänka på, om man har specifika önskemål!

/Camilla

Tidigare inlägg med resebudgetar hittar du här.

Tåginspirerade sommarplaner

Tåginspirerade sommarplaner

Supertidiga flighter från Arlanda - bäst för småbarnsföräldrar?

Supertidiga flighter från Arlanda - bäst för småbarnsföräldrar?