På vår reseblogg får du följa en barnfamilj från Vaxholm. Det planeras och funderas, såväl storstäder, äventyr som charter finns på agendan. Familjen består av Edith, Emil och Camilla. Edith får anses vara huvudpersonen - född i januari 2017.

This blog gives you a glimpse of family life in Vaxholm. Living in the heart of the Stockholm archipelago we enjoy to travel; near and far. The family consist of the father (Emil), the mother (Camilla) and Edith - born in January 2017.

Sommar i Åre

Sommar i Åre

Som jag ser fram emot semestern nu! Den uppmärksamme kanske lade märke till att förr-förra veckan var första veckan för i år utan blogginlägg. Ett resultat av att jag varit ensamförälder i kombination med helt fruktansvärda nätter och massor av vabb. All cred till de föräldrar som ensamma drar lasset med ett (eller flera!) barn, kan omöjligt att förstå hur ni grejar det. Men, hur som helst så närmar sig sommarens ledighet och därmed även vår sommarvecka i Åre! 

Resa till Åre

Vi var sugna på fjäll, natur och mys till ett överkomligt pris (bland annat var ju vandring med på min bucketslöft-lista för 2018) och efter att ha valt bort Abisko (dyrt boende!), alperna (vi ville göra en kortare resa) och ett gäng andra ställen landade vi i att Åre får det bli. Med rabatt från Svenska Turistföreningen (läs gärna mer här) bokade vi dagtåg upp och nattåg ner med SJ. Det blir vår första nattågsresa tillsammans, ett bra test för att se om det kan bli en längre tågluff nästa år (mer om de drömmarna här). Dagtåg upp känns också mysigt, ordentlig matsäck ska packas denna gången så att vi slipper slentrianköpa dyr mat längs vägen.

Först bokade vi boende på Gästhuset i Åre, som har lägenheter. Fint läge, bra omdömen och eget kök. Sen hittade jag ett erbjudande om att bo 4 nätter och betala för 3 på Holiday Club Åre (med ICA) och efter att ha räknat lite (vi planerade att, oavsett boende, besöka badet en dag - ingår när man bor där) skilde det bara några hundralappar. Fördelen med att bo på hotellet, vilket är lite dyrare, är att inträde till badet ingår varje dag, att vi får hotellfrukost och tillgång till träningsmöjligheter. Städning och lakan ingår också vilket det inte gjorde på lägenhetshotellet. Nackdelen är att vi inte kan laga vår egen mat om vi vill det, men det går förstås alltid att köpa med någon hämtmat till sängen på hotellet. En annan nackdel är att Holiday Club har betydligt sämre omdömen, men låt oss hoppas att det är bättre service och lagom med folk när vi är där i sommar.

Smakar lite på poolvattnet

Smakar lite på poolvattnet

Vad gör man på sommaren i Åre? 

Så till huvudfrågan: vad gör man egentligen på sommaren i Åre? Många förknippar förstås Åre med skidåkning, vinter och snö. Jag har bara varit där ett par timmar i november (ingen snö, men god mat den gången) och Emil har aldrig varit där alls. Ingen skidåkning i juli får vi förutsätta, men jag hoppas att vi kan hinna med en del av det här (stort fokus på mys som ni ser):

 • Tännforsen och//eller Ristafallet - ser mäktigt ut på bilderna!
 • Åre chokladfabrik - förklaring överflödig.
 • En dags eller halvdagsvandring i Ullådalen - har fått tips att här kan snabbt komma ut i fina områden direkt från parkeringen. Förutsätter dock eventuellt bil, så vi får se hur vi ordnar det. Taxi?
 • Lunch på Kretsloppshuset - omtalat gott!
 • Bad och spa (vi vuxna i varje fall) på Holiday Club - Edith älskar att bada och jag älskar att vara på spa, win win.
 • Gå trollstigen mellan Fjällgården och Åre by - låter mysigt!
 • En heldag i närliggande Östersund med ett besök på Jamtli (barndomsminnen!) och kanske lite shopping - mysig stad tycker jag.
 • Ta bergbanan upp till Åreskutan och äta våfflor - visst finns det våfflor där?
 • Cykla en tur - under förutsättning att man kan hyra cyklar med barnstol men det förutsätter jag. Finns det förresten någonstans att cykla som inte innebär bilväg eller downhill? Återstår att se.
 • Äta minst en lite finare middag på någon av de lite bättre restaurangerna - finns flera. Kanske att det blir en lunch förresten med tanke på att Edith inte alltid är supersugen på långa middagssittningar...
 • Mysa på hotellrummet i härlig säng - bland det mysigaste jag vet.
 • Leka på lekplatser - en självklarhet oavsett plats i världen.
 • Bada i sjön (!?) - ja inte jag då alltså men kanske Edith och Emil?
Lekplatshäng i Ayia Napa - allt måste testas!

Lekplatshäng i Ayia Napa - allt måste testas!

Och faktiskt har jag den senaste veckan blivit lite sugen på att testa Stand up Paddling. Dock klart mer sugen att testa detta i varmare vatten än vad Sverige någonsin erbjuder, men Holiday Club verkar vara något av ett träningshotell så kanske att det går att testa någorlunda smidigt genom dem? Återkommer med rapport om detta och allt annat mys vi hittar på i sommar!

/Camilla

Ps. Ett par av ideérna kring vad vi ska hitta på har jag hämtat från bloggen Livet från den ljusa sidan - kika in du också för fler Åretips!

Härliga sommarkvällar i Karlskrona

Härliga sommarkvällar i Karlskrona

Boktips för hängmattan

Boktips för hängmattan