På vår reseblogg får du följa en barnfamilj från Vaxholm. Det planeras och funderas, såväl storstäder, äventyr som charter finns på agendan. Familjen består av Edith, Emil och Camilla. Edith får anses vara huvudpersonen - född i januari 2017.

This blog gives you a glimpse of family life in Vaxholm. Living in the heart of the Stockholm archipelago we enjoy to travel; near and far. The family consist of the father (Emil), the mother (Camilla) and Edith - born in January 2017.

Att flyga med små barn - handbagage

Att flyga med små barn - handbagage

Hur är det egentligen att flyga med små barn? Jag träffar ibland föräldrar som är väldigt tveksamma till att resa med små barn överhuvudtaget och särskilt tveksamma till att flyga med småttisarna. Detta samtidigt som det finns andra familjer som ägnar hela föräldraledigheten till att resa, förstås! Som ni vet har vi ju aldrig känt oss hindrade från att resa med Edith - men ett par saker finns det förstås att tänka på extra när man ska ut och flyga, exempelvis vad man packar i handbagaget. På fredag, när det äntligen är dags för vår resa till Gran Canaria, är det premiär för mig och Edith att flyga själva = jag har försökt preppa handbagaget lite extra! 

Hos Eva, som bloggar på Rucksack.se finns en superbra lista med tips för långflygningar med barn rent generellt, men här blir det mest fokus på packningen.

Att packa i handbagaget

Hos Lofsan hittade jag toppenbra packlistor som jag har haft lite som utgångspunkt den här gången. Planen för mig och Edith är att packa:

- Ediths resvagn (förstås!) som går som handbagage.

- En smidig bag som kan stå framför mina ben på flyget, där det är lätt att ta upp och lägga ner saker allt efter behov. Ungefär var tredje sekund brukar jag vara där och krafsa. Jag var ”tvungen” att investera i en Yoyo+ bag till Ediths vagn nu när Babyzen släppt en matchande väska till resvagnen... Verkar oerhört smidigt! 

- Vattenflaska. Jag tar alltid med en tom vattenflaska och fyller på den innan ombordstigning. Bara dumt att inte nyttja det svenska kranvattnet och att vara fast på ett flyg utan vatten är ingen hit. 

- IPad och hörlurar. Med spel och musik nerladdade för att funka i flygplansläge. Skaka trädet är fortfarande roligt för Edith, trots att hon har spelat det en miljard gånger. Denna gången har jag adderat Bolibompa och SVT Barnkanalen, för draken är en stor favorit just nu. Återstår att se om de funkar offline. 

- Ett par paket med nya (med kan förstås vara begagnade också, bara de är nya och spännande för barnet) leksaker och böcker.

- Gosig filt.  

- Gosig kudde (om den får plats, osäker). 

- Ninis (förstås! Omöjligt att resa utan Ninis!).

- Böcker (till Edith, jag förväntar mig inte en sekund av egenläsning och om det skulle uppstå håller jag tillgodo med flygplansmagasinen). 

- Pass, boardingcard, försäkringskort.

- Öronproppar, näsdukar, nässpray till både mig och Edith, nappar (plural, vill ej stå utan).

- Blöjor (5 stycken) och våtservetter.

- Poncho eller sjal till mig (beroende på vad som får plats i väskan).

- Målarbok och pennor.  

- Klädombyte till Edith och en extra top till mig (vem vet var kladdet hamnar...). Haklapp.

- Snacks. En oerhört viktig detalj på de flesta flygningar, men denna gången kommer jag faktiskt inte att ha med mig så mycket. Kanske lite pringels, i en sån där liten burk som Lofsan tipsade om. Anledningen till att vi inte ska ha med så mycket är att jag har beställt mat till både mig och Edith + att vi lagt en taxfreebeställning (det är ju ändå charter...) med både kakor och godis. Lite sårbart inser jag nu, kan ju gå fel. Lite mer snacks lägger jag ner!

- Dessvärre: dator, stora kameran och mobilladdare. Jag har övervägt att checka in kameran, men vågar nog inte riktigt. Samma med datorn, är så meckigt i säkerhetskontrollen! Men vill verkligen inte att den ska gå sönder eller komma bort, så får släpa. 

Det här blir första flygningen för Edith utan välling vid start. Låt oss hoppas att öronen får må bra ändå -men ska nog ta med en nappflaska med vatten också! 

Handbagaget. Det som saknas på bilden är frukostsmörgås till Arlanda!

Handbagaget. Det som saknas på bilden är frukostsmörgås till Arlanda!

Och ett par andra tips för att flyga charter med små barn

Utöver handbagaget har jag vidtagit ett par specifika åtgärder inför de här 6 Tim och 10 min som jag och vild-Edith ska spendera själva i luften, genom att:  

- Boka ett eget säte till Edith, trots att hon är under två år. Kort sagt - det är superbilligt att resa med barn under 2 år. 300:- tror jag att det kostar för Edith på den kommande resan. Men, genom Ving finna möjligheten att boka ett extra säte - en separat flygstol, även till de små barnen. 599:- kostade det nu och jag förväntar mig att det är värt varenda krona att Edith har en egen stol och ett eget bord att sitta och pyssla vid!  

- Betala 25:-/resväg för att få tillgång till Thomas Cook Airlines ombordunderhållning = att man kan titta på film på den lilla tvn. På många flygningar ingår ju detta men sällan på charter tyvärr. Oavsett hur mycket hon kommer att titta så känns det värt!  

 

Vad packar du alltid i handbagaget? 

/ Camilla  

 

 

Vad kan egentligen gå fel på en charter?

Vad kan egentligen gå fel på en charter?

Brunch på Fazer cafe i Helsingfors

Brunch på Fazer cafe i Helsingfors