På vår reseblogg får du följa en barnfamilj från Vaxholm. Det planeras och funderas, såväl storstäder, äventyr som charter finns på agendan. Familjen består av Edith, Emil och Camilla. Edith får anses vara huvudpersonen - född i januari 2017.

This blog gives you a glimpse of family life in Vaxholm. Living in the heart of the Stockholm archipelago we enjoy to travel; near and far. The family consist of the father (Emil), the mother (Camilla) and Edith - born in January 2017.

När små barn blir sjuka på resa - tips!

När små barn blir sjuka på resa - tips!

Tidigare har vi haft tur vad gäller hur Edith har mått på resande fot. Faktiskt så att hon brukar vara friskare, sova bättre och vara ännu gladare när vi är iväg och reser - i jämförelse med hemma. Så blev det tyvärr inte under höstens resa till Gran Canaria och egentligen inte heller under vinterns Asienresa.

Vad gör man när (innan!) ett barn blir sjukt på resa? 

 • Första tipset gäller redan innan avresa: Se till att ha kollat upp hur din reseförsäkring funkar och vad som ingår relaterat till sjukvård m.m. Vi har ett tillägg till vår hemförsäkring hos Länsförsäkringar som kallas Utökat reseskydd. Länsförsäkringar har ett avtal med SOS International och dit ska man ringa direkt om man behöver bli inlagd på sjukhus eller behöver vård som man inte själv vill/kan lägga ut pengar för. Allra bäst är att kontakta dem oavsett vilken vård som behövs, för de kan ofta hänvisa till rätt ställe att söka vård på. Fördelen med att ha ett utökat reseskydd, i jämförelse med majoriteten av de reseförsäkringar som ingår i hemförsäkringen (första 45 dagarna på resande fot) är att det går att få ersättning för förlorade resdagar vid sjukdom eller olycka. Edith fick ju öroninflammation och ordination om vila + antibiotika på Gran Canaria. När vi kontaktade Länsförsäkringar och skickade in en ansökan om ersättning gjorde de bedömningen att eftersom hon varit “sängliggande” mer än halva resan fick vi tillbaka hela resans pris. En fin tröst efter missade sol- och baddagar!

 • Även det andra tipset är en sak som behöver åtgärdas innan avresa. Inom Europa gäller det Europeiska sjukförsäkringskortet. Beställ det här, om du inte redan har ett. Varje person i familjen behöver sitt eget kort. Tillsammans med pass gäller det som en försäkring och man är då garanterad vård på samma villkor som medborgarna i respektive land.
  På Gran Canaria, sjukhuset San Roque och deras barnakut, visade det sig vara betydligt smidigare än att söka motsvarande vård i Sverige. Väntetiden för oss en lördag förmiddag var 5 minuter (pga att vi inväntade en tolk, inte för att det var någon framför oss i kön). Tolken fick vi eftersom flera av läkarna bara talar spanska och eftersom det bor många äldre svenskar i närområdet på vintrarna anser de att det är bra att ha en svensk tolk för att underlätta. Trots att jag säkert hade kunnat Google-translatat mig fram var det förstås väldigt bekvämt med någon som hjälpte till! När vi åkte tillbaka på tisdagen hade vi lite mer otur med läkaren, men det gick lika snabbt att få vård som vid första besöket.

 • På de allra flesta resmål går det förstås att hitta det mesta man behöver på ett lokalt apotek. Men dels ska man då vara sugen på att söka upp ett apotek när sjukdomen väl är där och dels är det svårare att veta vad som är passande för små barn av det som erbjuds på många utländska apotek, tycker jag. Vi packar därför alltid följande i reseapoteket:
  - Nässpray för barn. Bra både vid förkylning och inför flygningar. När Edith var liten hade vi alltid med nässugen också, men den brukar få stanna hemma nuförtiden trots att vi fortfarande använder den på hemmaplan vid förkylningar.
  - Suppar med Alvedon och Ipren, anpassade för barnets vikt.
  - Sårtvätt, plåster (gärna de som tål bad) och första förband.
  - Pincett, nagelknips.
  - Salva mot ömmande och kliande insektsbett.
  - Vätskeersättning för barn, som du vet att barnet accepterar. Edith gillar denna, men jag tycker den smakar pyton…
  - Får ditt barn ofta ögoninflammation? Ta med ögonskölj. Får ditt barn ofta utslag eller eksem? Ta med salva. Och så vidare, förstås!

Lite gungning orkades med på Gran Canaria, trots allt!

Lite gungning orkades med på Gran Canaria, trots allt!

 • När väl olyckan eller sjukdomen är framme: ring 1177 (om det inte är livshotande förstås, då kontaktar du i vanlig ordning ambulans via landets nödnummer). Vi ringer nästan alltid 1177 innan vi söker vård för Edith. De har oftast bra råd att ge och kan rekommendera att man avvaktar med att söka vård någon dag. Nackdelen med om man avvaktar är förstås att man inte har samma garanti för att få ersättning för förlorade resdagar, men å andra sidan kanske barnet slipper ett läkarbesök. Så resonerade vi under Asienresan, där Edith hade feber och var hängig var och varannan dag i över en vecka. Vi sökte aldrig läkarvård utan väntade ut det hela och troligtvis var det bara en vanlig förkylning. Vi kontaktade aldrig försäkringsbolaget, men så slapp vi också spendera en av resdagarna på ett sjukhus och (framförallt) Edith slapp jobbiga undersökningar.

 • Som steg två, när 1177 rekommenderar att ni söker vård eller inte kan ge vidare råd: kontakta SOS international eller annat bolag som din försäkring är kopplad till. Även här ger de gärna råd om var, när och hur vård bör sökas. Det kan vara särskilt bra att kontakta dem innan man söker vård när det gäller sjuka barn, då de oftast har koll på (åtminstone på vanliga resedestinatoner) var det finns bäst vård för just barn. När du väl har kontakt med dem kommer de att stötta vad gäller betalningar etc., ofta i direktkontakt med sjukhuset/vårdcentralen du besöker.

 • För att undvika sjukdomar så långt det går: följ vanliga råd för att undvika smitta. Tvätta händerna innan du äter, drick inte kranvatten om du inte är säker på kvalitén, undvik ljummen mat, klappa inte djur, svälj inte poolvatten, ät inte sand…

 • Och som slutkläm: vaccinera er. Följ BVC:s vaccinationsprogram för barnen och läs på om rekommendationerna för de resmål ni ska till. Det finns en anledning till att enorma resurser lagts ner på att hitta och distribuera vaccin för barnsjukdomar som mässling, kikhosta och difteri. Fruktansvärda sjukdomar, som inget barn ska behöva uppleva eller dö av när vaccin finns tillgängligt. Mer råd om vaccin och mycket annat kring resor finns på 1177:s hemsida: här.

Vad har du alltid med i ditt reseapotek för barn? Kom gärna med fler tips!

//Camilla

Vi testar bostadsbyte!

Vi testar bostadsbyte!

Reseåret 2018

Reseåret 2018