På vår reseblogg får du följa en barnfamilj från Vaxholm. Det planeras och funderas, såväl storstäder, äventyr som charter finns på agendan. Familjen består av Edith, Emil och Camilla. Edith får anses vara huvudpersonen - född i januari 2017.

This blog gives you a glimpse of family life in Vaxholm. Living in the heart of the Stockholm archipelago we enjoy to travel; near and far. The family consist of the father (Emil), the mother (Camilla) and Edith - born in January 2017.

Man lever bara en gång

Man lever bara en gång

Ja, troligtvis lever man bara en gång. Vad drömmer du om att göra? Vad hindrar dig från att göra det just nu?  

På en bokrea för något år sedan köpte jag Lonley Planets bok Man lever bara en gång - 500 fantastiska upplevelser. Inte för att jag lider någon direkt brist på inspiration till vad man kan hitta på här i livet (det räcker nog till många liv i mitt fall!) och inte heller har jag för få böcker - men det är ju alltid roligt att hitta mer, och nytt!  

Boken är indelad i kapitel: en timme, en dag, en vecka, en månad, ett år. Ex axplock av upplevelser, förstås med en touch av resor kommer här.

Perfekta picknickparker

Fler picknicks, ett mål i mitt liv! Jag önskar att jag var bättre på att slänga ihop en matsäck och traska iväg med familjen ut i skogen eller till vattnet, inte bara på sommaren utan året runt. Grilla korv mitt i vintern, plocka löv på hösten och vitsippor på våren. I boken listas bland annat Schwartzwald i Tyskland som det perfekta picknick-området.  

Lonley Planet - Man lever bara en gång

Lonley Planet - Man lever bara en gång

Sov i ett slott

Så lockande att ge sig in i en slottsmiljö och komma ut en eller ett par dagar senare. Dock lite tveksam till om jag verkligen skulle våga? Spöken, knakiga sängar och dragiga fönster? Men samtidigt, god mat, härliga promenader i slottsparkerna och kanske Afternoon Tea? Vågar nog. Boken listar Ashford Castle på Irland, med bland annat lerduveskytte och falkjakt på programmet. 

Lonley Planet - Man lever bara en gång

Lonley Planet - Man lever bara en gång

Husbyte

Byta liv med någon för en vecka, som i The Holiday? (För övrigt en film som vi avslutade mitt i natten då vi åkte in till BB för att få Edith, Emil lät mig välja för en gång skull). Jag är sugen på att testa husbyte! Fördelen i jämförelse med att bara hyra ut sin bostad är att ”allt ingår”, man lånar varandras boende, bil, grejor. Det är också ömsesidigt och jag tänker att det medför en extra ”varsamhet” - ingen vill väl förstöra hemma hos en familj som samtidigt är hemma hos en själv? Frågan är vart jag helst skulle vilja byta - vilket land, vilken stad? 

Lonley Planet - Man lever bara en gång

Lonley Planet - Man lever bara en gång

Ta nattåget

Den här rubriken återfinns alltså i kapitlet en månad, vilket gör det lite speciellt. Ingen av rutterna som listas tar en hel månad att genomföra - men vad sägs om California Zephyr som går mellan Chicago och San Fransisco genom klippiga bergen, öknar och Sierra Nevada? Så coolt.  

Lonley Planet - Man lever bara en gång

Lonley Planet - Man lever bara en gång

Lär dig ett språk  

Jag önskar att jag hade tålamodet att lära mig flera språk. Lära mig dem ordentligt, så att jag kan använda dem och faktiskt prata med människor. Enda sättet för mig att lära mig ett språk någorlunda skulle vara att leva språket under lång tid, gärna med mycket begränsade möjligheter att kommunicera på engelska och svenska. Jag har ju visserligen testat det under min tid i Kina och det hjälpte föga, men det behöver vara ett enklare språk. Spanska, kanske? 

Lonley Planet - Man lever bara en gång

Lonley Planet - Man lever bara en gång

 Vad hittar du på när du har en dag över? Vad skulle du göra med en 100% oplanerad vecka,  månad eller ett år? Så många möjligheter! 

// Camilla  

Brunch på Fazer cafe i Helsingfors

Brunch på Fazer cafe i Helsingfors

Mysigast på Vaxholm: Vaxholms bed and breakfast

Mysigast på Vaxholm: Vaxholms bed and breakfast