På vår reseblogg får du följa en barnfamilj från Vaxholm. Det planeras och funderas, såväl storstäder, äventyr som charter finns på agendan. Familjen består av Edith, Emil och Camilla. Edith får anses vara huvudpersonen - född i januari 2017.

This blog gives you a glimpse of family life in Vaxholm. Living in the heart of the Stockholm archipelago we enjoy to travel; near and far. The family consist of the father (Emil), the mother (Camilla) and Edith - born in January 2017.

Israel med barn - Yad Vashem, Jerusalem

Israel med barn - Yad Vashem, Jerusalem

En bit utanför Jerusalems centrala delar (kring 15 minuter med spårvagnen och 10 minuters promenad) ligger Har Hazikaron. Här finns dels en militär begravningsplats (Mt Herzl, hållplatsen har samma namn) men framförallt Yad Vashem - Israels främsta minnesplats för förintelsens offer. Minnesplats är egentligen lite fel benämning - snarare är det ett område med mängder av olika minnesplatser.

Redan på vägen upp till området slås vi av hur fin utsikten är och de delar av minnesmärkena och byggnaderna som skymtar har en spännande utformning. Inträdet är gratis men i informationscentret kan man köpa en områdeskarta för 12 shekel (cirka 30:-). Det är bra med en karta för att hålla isär de olika platserna inom området.

Monument över de judar som stred mot nazisterna

Monument över de judar som stred mot nazisterna

I informationscentret fick vi också reda på att barn under 10 år inte får komma in i själva museidelen (Holocaust History Museum). Det är ett museum som inte passar barn (många väldigt starka bilder och filmer) men vi som inte kände till regeln hade tänkt ta med Edith in sovandes i vagnen. Istället gick vi runt hela parken tillsammans, delade på oss så att jag gick in på museet först en timma och därefter gick Emil in. 

Monument över de städer vars judiska befolkning helt eller delvis dog under förintelsen

Monument över de städer vars judiska befolkning helt eller delvis dog under förintelsen

I parken finns som nämnt en mängd minnesplatser och minnesmärken. Alla är väldigt välgjorda och många imponerade med ett konstnärligt uttryck eller en arkitektur som förstärker känslan av att det är sorgligt men ändå vackert på samma gång. Den plats som berörde mig starkast var Childrens Memorial. Över 1,5 miljoner barn dog under förintelsen och i anläggningen, som ligger insprängd i ett berg, läses namn, ålder och ort på många av dem upp oavbrutet. Det är helt mörkt där inne utöver ett ljus som reflekteras i hundratals speglar. Oerhört vackert och oerhört sorgligt. Bilden nedan gör självklart inte verkligheten rättvis men är ett försök. 

Childrens monument, med lång slutartid för att alls fånga ljus på bild

Childrens monument, med lång slutartid för att alls fånga ljus på bild

Museet var även det väldigt välgjort, fina och informativa utställningar. I januari är det väldigt få turister här (liksom i övriga Jerusalem) men de tider vi besökte museet var det fyllt av skolklasser och grupper av militärer under utbildning. Museet visar förintelsen från judarnas perspektiv, från det att Hitler tog makten till vägen vidare efter andra världskriget. Troligtvis en av de bästa museiutställningarna jag sett. 

Vi åt lunch i restaurangen i besökscentret (där finns också ett café). Ingen kulinarisk höjdpunkt på något vis, men mättande och lättillgängligt.

//Camilla

 
Israel med barn - Budget och packning

Israel med barn - Budget och packning

Bästa resorna - månad för månad

Bästa resorna - månad för månad