På vår reseblogg får du följa en barnfamilj från Vaxholm. Det planeras och funderas, såväl storstäder, äventyr som charter finns på agendan. Familjen består av Edith, Emil och Camilla. Edith får anses vara huvudpersonen - född i januari 2017.

This blog gives you a glimpse of family life in Vaxholm. Living in the heart of the Stockholm archipelago we enjoy to travel; near and far. The family consist of the father (Emil), the mother (Camilla) and Edith - born in January 2017.

Dagsutflykt till Ciutadella på Menorca

Dagsutflykt till Ciutadella på Menorca

Förra sommaren blev vi ju medbjudna av Ediths farmor (tillsammans med farfar och faster) till Cala n' Bosch på Menorca. Vädret var nästan för bra- över 40 grader den dag vi åkte hem - och vår del av familjen fokuserade främst på att bada, mysa och njuta av långa frukostar - mer om det, hotellet och Cala n' Bosch har jag skrivit om här

Även om lilla Edith blev mindre och mindre nöjd med att vara utomhus i takt med att temperaturen steg var jag förstås sugen på lite utflykt. Egentid i Ciutadella fick det bli, närmaste "riktiga" stad från Cala n' Bosch. Det gick en lokalbuss nästan precis utanför hotellet till busstationen i Cituatdella - mycket smidigt.

Ciutadella är Menorcas största stad och öns tidigare huvudstad. Här finns obegränsat med gränder, äldre byggnader och många kyrkor - bland annat öns enda katedral. Jag började min stadsvandring vid turistbyrån (mellan busstationen och hamnen) för lite kartor och sightseeingtips. Inne på turistbyrån kunde man också se uttag av sand från många av Menorcas stränder - extremt stor skillnad i färg och sten/sandstorlek. Lite rolig detalj för den strandnördige. Det blev en tur längs Ses Voltes (Josep Maria Quadrado-gatan) fylld av butiker med den menorcanska sandalen Avarcas, dukar och annat pynt. Shoppade faktiskt ett par sandaler, extremt mycket skönare att gå i än vad modellen ger sken av! Köp!

Ciutadella - stadskärnan

Ciutadella - stadskärnan

I stan vandrade jag vidare till katedralen från 1300-talet, som var fin men troligtvis gör sig bättre under en av de populära orgelkonserterna än fylld av fotograferande turister. Därefter vidare längs Ses Voltes med mysigt lunchstopp på Herbera Bakery (supergoda små matpajer!) och sen en stund för att njuta av vimlet på Placa des ses palmeres (Placa d Alfons iii conqueridor). 

Staden påmindre mycket om Korfu stad, både vad gäller arkitektur och stadsplanering som restaurangutbud. Ganska platt dock i jämförelse med Korfu stad, så helt klart lättare att ta sig fram. Korfu besökte vi också direkt efter vårt bröllop, så kanske att stämningen var något mysigare just för mig där än på Menorca rent gerenellt... Ciutadella är dock helt klart värt en dagsutflykt om man besöker Menorca! Eller varför inte bo här, och istället göra utflykter runt ön till stränder man vill besöka?

Katedralen - så svår att fota!

Katedralen - så svår att fota!

Hur föredrar du att bo kring medelhavet? Med gångavstånd till stranden? Eller är en mysig stad viktigare? Med pool på hotellet? Eller hyr du helst en lägenhet med eget kök?

// Camilla  

Att planera en resa till Sydafrika

Att planera en resa till Sydafrika

Dagsutflykter i Stockholms skärgård

Dagsutflykter i Stockholms skärgård