På vår reseblogg får du följa en barnfamilj från Vaxholm. Det planeras och funderas, såväl storstäder, äventyr som charter finns på agendan. Familjen består av Edith, Emil och Camilla. Edith får anses vara huvudpersonen - född i januari 2017.

This blog gives you a glimpse of family life in Vaxholm. Living in the heart of the Stockholm archipelago we enjoy to travel; near and far. The family consist of the father (Emil), the mother (Camilla) and Edith - born in January 2017.

Israel med barn - Sabbat i Tel Aviv

Israel med barn - Sabbat i Tel Aviv

I stora delar av Israel varar helgen (sabbaten) från tidig fredag eftermiddag till lördag kväll. I Jerusalem är väldigt mycket stängt och det kan vara ganska tråkigt att turista där då, fick vi höra innan vår resa. Därför valde i att spendera sabbaten i Tel Aviv - ett bra val visade det sig! Många firar sabbat i Tel Aviv med barn, så vi träffade många andra familjer!

Även I Tel Aviv håller de flesta affärer stängt och det går inga lokalbussar. Däremot fylls stadens parker, stränder och restauranger med helglediga lokalbor. Fredagen var delvis en resdag för oss (den sista bussen mellan Jerusalem och Tel Aviv gick kring 14-tiden) och vi spenderade resten av dagen på Gordon Beach precis vid vårt hotell och med god indisk mat på kvällen. Lördagen, som är den hellediga dagen för de allra flesta, började vi i Park Ha Yarkon. Parken var full av folk och det firades födelsedagar med barnkalas, lektes i lekparker, roddes på vattnet, rastades hundar, åktes inlines - precis allt hände här! En fin och trevlig park med många lekplatser och fullt av hundar som Edith nyfiket spanade på. Parken är väldigt stor och även om det ska finnas ett café någonstans i mitten kom vi inte riktigt så långt innan det var dags för lunch för oss.

Vätskepaus på lekplatsen

Vätskepaus på lekplatsen

I jakt på lunch hamnade vi istället på en bar med pop-up-matservering. Troligtvis det hippaste i hela Tel Aviv. Fullt av familjer med hipsterföräldrar på uteserveringen och vi hakade på. Det var lite oklart vad som serverades, troligtvis någon form av traditionell husmanskost utifrån beskrivningen - långkok med bönor, nötkött och goda kryddor.

Efter lunchen fortsatte vi, via en av stadens alla Gelato-caféer, till Old Port. Old Port är ett område längst norrut på stranden där många affärer och restauranger håller öppet även under sabbaten och det vimlade av folk. Fin strandpromenad, enorma lekplatser och vacker utsikt - kan verkligen rekommenderas! Strosar man från Old Port söderut passerar man de populäraste stränderna i följande ordning:

 • Metzitzim Beach
  Familjevänlig strand med något mindre vågor + lekområde för barn. Närmast Old Port med sitt stora restaurangutbud.

 • Nordau Beach
  Den religiösa delen av stranden, alla dagar utom lördag är det styrt huruvida kvinnor eller män får använda den. Ovanför stranden börjar parken Gan Ha'Atzamaut som sträcker sig söderut förbi Hilton Beach.

 • Hilton Beach
  Uppdelad i tre delar - hundvänligt i norr, gayvänligt i mitten och surfvänligt i syd. Familjevänligt överallt, utöver möjligtvis om man inte uppskattar lösa hundar i picknicken. Även här finns lekplatsområden och flera områden med beachvolleyplaner.

 • Gordon Beach, Frischmann Beach, Bograshov Beach
  För oss är det lite svårt att hålla isär dessa stränder (eller delar av stranden, allt hänger ihop utöver kring marinan där det blir ett litet större avbrott) eftersom de ser lika ut och går i varandra. Men här finns både parasoll, stolar och strandsängar att hyra, såväl som stora fasta solskydd, utegym och restauranger och cafeér. Kommunen bestämmer hur mycket hyran får vara för stolar och parasoll, nu när vi var där kostade en solsäng 12 shekel (cirka 30:-). Att priset regleras skapade en helt annan stämning i jämförelse med på många andra offentliga stränder i världen tyckte vi. Ingen hets, inget köptjat och väldigt mysigt att bara hänga under ett av de stora fasta solskydden utan stolar också. Vid Gordon Beach finns också ett inhängat poolområde med motionssim (jag tror det är en saltvattenspool) och barnpooler. Det såg jättefint ut men vi testade inte då det inte riktigt var badväder när vi var där.

Längre söderut fortsätter stränderna med Trumpeldor Beach, Jerusalem Beach, Ge'ula Beach och Banana Beach för att slutligen övergå i Charles Clore Park. Vi var inte jättemycket i här, men i Charles Clore Park finns stora lekplatser och utegym. Härikring finns också större parkeringsplatser om man har egen bil och vill besöka området eller närliggande Jaffa/Yafo.

Solnedgång vid Gan Ha'Atzamaut

Solnedgång vid Gan Ha'Atzamaut

Hela strandpromenaden är superfin och väl värd ett besök såväl under dagen (roligast på lördagar!) som morgon och kväll med morgonjoggare och solnedgångar. Stranden i kombination med de närliggande gatorna Rotchild Blvd och Dizengoff Street fyllda av spännande affärer med unika designers, barer och restauranger med supergod mat gör de här delarna av Tel Aviv perfekta för en weekend. Allt är inom räckhåll och det går enkelt att gå överallt. Hippt, mysigt och barnvänligt!

// Camilla

 

 
Door to gate - Flygbuss hemifrån till Arlanda

Door to gate - Flygbuss hemifrån till Arlanda

Flashpacking - ett sätt att resa

Flashpacking - ett sätt att resa